România are de departe cel mai mare deficit din UE și e de așteptat ca noul guvern să ia măsuri pentru a mai acoperi gaura din buget.
Cum reducerea cheltuielilor statului e greu de aplicat într-un timp scurt, economiștii cred că guvernanții vor crește taxele și impozitele, din a doua jumătate a anului.
Ce ar însemna creșterea TVA
„Sigur că oricând vorbim despre o creștere de taxe, spiritele încep să se încingă pentru că întrebarea care se pune este pe cine va lovi cel mai tare. (…) Cel mai simplu, cel mai repede, cel mai eficient este într-adevăr creșterea taxei pe valoarea adăugată (TVA), deoarece aceasta se colectează foarte repede și foarte simplu și va avea un impact imediat”, a declarat Alexandra Smedoiu, vicepreședinte CFA România, pentru Pro TV.
O eventuală creștere a TVA ar afecta mai mult populația cu venituri mici și ar crește inflația oricum mare. Poate tocmai de aceea președintele Nicușor Dan a afirmat, săptămâna trecută, că nu se pune problema eliminării cotei de TVA de 9% pentru alimentele de bază. Acesta a mai declarat că depune eforturi să nu se ia în calcul nici mărirea TVA de la 19 la 21%.
Ce taxe ar putea fi majorate
„Dacă ne uităm la structura veniturilor fiscale și dăm la o parte TVA-ul, ne mai rămân celelalte taxe cu pondere mare în bugetul de stat. Tot din zona de taxarea consumului, mă refer la accize, și aici vorbim despre produsele petroliere și toate produsele energetice. Aceasta este tot o creștere a taxării, mai puțin evidentă, dar totuși la fel, cu impact asupra consumului, deoarece prețul acestor produse intră până la urmă pe tot lanțul și se va vedea în prețul tuturor produselor și serviciilor”, a mai susținut Alexandra Smedoiu, pentru Pro TV.
Pe de altă parte, impozitarea firmelor și a populației ar putea suferi modificări, crede Smedoiu: „Aici sunt sigură că se analizează diverse măsuri. Mediul de afaceri își dorește foarte mult să se mențină cota unică și sperăm că se va menține. Acum, dacă ea va rămâne 16% pentru companii, respectiv 10% pentru persoane fizice sau ne vom duce în alte cote, nu știu, 20% la companii, 16% la persoane fizice, deci o creștere de câteva puncte procentuale, din nou, asta va avea un impact pe profitabilitate a firmelor și pe veniturile populației“.
Sursa: b1tv.ro
Articolul Ce taxe ar putea fi mărite pentru acoperirea deficitului. Vicepreședinte CFA: „Întrebarea este pe cine va lovi cel mai tare” apare prima dată în Olt Alert.
Citeste mai mult