Chiar dacă pare greu de crezut, o treime dintre accidentele provocate de fulgere au loc în spații închise. Casa oferă un adăpost solid, dar nu întotdeauna complet sigur în fața descărcărilor electrice din timpul furtunilor.
Ce nu e bine să faci în casă, în timpul unei furtuni
Specialiștii avertizează că unele activități banale pot deveni periculoase atunci când cerul se încarcă de energie electrică. Printre cele mai riscante se numără contactul cu apa. Spălatul pe mâini, dușul, baia sau chiar spălatul vaselor pot fi periculoase, pentru că fulgerul poate circula prin rețeaua de apă. Chiar dacă locuința are țevi din plastic, riscul nu dispare complet.
La fel de periculoase sunt și dispozitivele conectate la priză. Electrocasnicele, calculatoarele, consolele de jocuri sau televizoarele pot conduce electricitatea și pot provoca răniri serioase în cazul unui impact indirect cu fulgerul.
Ferește-te de beton, de geamuri și de cabluri
Experții în siguranță mai spun că trebuie evitat și contactul cu suprafețele din beton armat, cum ar fi podelele din garaje sau zidurile din subsoluri. Metalul din structura betonului poate conduce fulgerul, chiar dacă nu este la vedere.
De asemenea, nu este recomandat să stai aproape de ferestre sau uși în timpul furtunii. Cablurile antenelor TV sau barele metalice de la obloane pot acționa ca un ghid pentru fulger și pot conduce descărcarea electrică direct în interior.
Și telefoanele fixe pot fi periculoase în timpul unei furtuni. Acestea sunt conectate prin fire, iar fulgerul poate parcurge circuitul și poate ajunge la utilizator. Telefoanele mobile sunt sigure, dar doar dacă nu sunt la încărcat.
Nici animalele nu sunt complet în siguranță
Furtunile violente afectează și animalele de companie. De aceea, veterinarii recomandă ca animalele să fie ținute în interior, departe de lesă sau zgardă metalică. Metalul nu atrage fulgerul, dar îl poate conduce în cazul unui impact și poate agrava arsurile.
În cazul furtunilor puternice, animalele ținute afară sau legate pot deveni victime ale descărcărilor electrice, mai ales dacă sunt lăsate în curte, în cuști metalice sau în apropierea gardurilor din sârmă.
Pericol și mai mare în aer liber
Deși multe accidente se întâmplă în casă, pericolul este și mai mare în spațiile deschise. Parcurile, plajele, terenurile de golf, lacurile sau câmpiile sunt zone cu risc ridicat. În lipsa unui adăpost solid, oamenii sunt expuși direct și pot fi loviți.
Sursa: b1tv.ro
Articolul Ce greșeli te pot costa viața în timpul unei furtuni. Mulți le fac fără să știe apare prima dată în Olt Alert.
Citeste mai mult