Bolile rare și infecțioase, sub supraveghere în Satu Mare. Cazuri de rujeolă, tuse convulsivă și gripă, în creștere. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare a prezentat date privind bolile transmisibile și supravegherea epidemiologică în județ pentru anul 2025. Se semnalează o serie de provocări majore în domeniul sănătății publice, printre care o creștere accentuată a cazurilor de rujeolă și tuse convulsivă, precum și reticența persistentă a populației față de vaccinare.
Potrivit datelor prezentate, în primul trimestru al anului 2025 au fost înregistrate:
3.818 cazuri de gripă,
7.664 cazuri de pneumonii virale,
25.443 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS),
26 de cazuri de COVID-19.
În privința rujeolei, au fost raportate 652 de cazuri suspecte, dintre care 642 au fost confirmate serologic. Cele mai multe îmbolnăviri au fost în rândul copiilor cu vârste între 0-4 ani (481 de cazuri). Cazurile s-au răspândit atât sporadic cât și în focare, cel mai mult însă în comunități cu condiții igienico-sanitare deficitare, unde părinții refuză vaccinarea.
Totodată, au în primul trimestru al anului 2025, fost investigate 10 cazuri suspecte de tuse convulsivă, dintre care 5 au fost confirmate. Cele mai afectate au fost fetițele cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani, din mediul urban.
Printre bolile rare menționate în raport se numără hepatita A, cu un focar identificat în municipiul Carei, unde au fost confirmate 54 de cazuri. În acest context, autoritățile sanitare au desfășurat o campanie de vaccinare, imunizând 27 de copii cu vaccinul HAVRIX.
Un caz izolat de legioneloză, cunoscută și sub denumirea de Boala Legionarilor, o infecție pulmonară severă, a fost semnalat de Direcția de Sănătate Maramureș, posibil contractat într-un cabinet stomatologic din Satu Mare. În urma anchetei epidemiologice, s-a descoperit o probă de apă cu rezultat pozitiv, dar sub limita maxim admisă, fiind impuse totuși măsuri de supraveghere a calității apei potabile.
DSP Satu Mare atrage atenția că refuzul sau amânarea vaccinării din partea părinților, migrația masivă a tinerilor și lipsa de informare contribuie foarte mult la scăderea acoperirii vaccinale și la reapariția unor boli considerate vindecabile.
Citeste mai mult