• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
10/05/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Olt

Cât dau părinții pe meditații – costurile ascunse ale educației/ STUDIU NAȚIONAL

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
19/03/2025
in categoria Stiri Olt
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Cât costă educația „gratuită”: Suma pe care părinții o plătesc pentru educația gratuită a crescut cu aproape 45%, față de 2021 și s-a triplat față de cea din 2018. Cei mai mulți bani se duc pe meditații, care au apărut și la ciclul primar, potrivit un sondaj realizat de organizația Salvați Copiii România.

Costul mediu total anual crește odată cu vârsta copilului, de la 6.803 lei în cazul ciclului primar, la 10.781 lei la gimnaziu și 12.119 lei la liceu.
Meditațiile sunt menționate ca un cost asociat educației de 48% dintre părinți. Analizând pe niveluri de educație, observăm niveluri similare pentru gimnaziu și liceu (64% respectiv 66%) și un nivel mult mai redus, dar totuși impresionant, în cazul elevilor din ciclul primar (19%).
Incidența meditațiilor este cea mai ridicată în București (60%).

98% dintre părinți indică cel puțin o categorie de costuri asociate cu frecventarea școlii de către copiii lor.

Părinții sunt nevoiți să plătească, în medie, aproape 10.000 de lei anual pentru meditații, after school și materiale didactice, arată un sondaj Salvați Copiii România, pe baza datelor culese la finalul anului 2024. Astfel, comparativ cu anul 2021, costul mediu anual suportat de părinți pentru educația copiilor crește cu aproximativ 3.100 de lei, până la 9.818 de lei anual. Cele mai importante creșteri sunt cele legate de meditații, aproximativ 3.700 lei,  și after school,  aprox. 2.500 lei. În acest context, Salvați Copiii România atrage atenția asupra discriminării la care sunt supuși copiii din medii vulnerabile și propune o serie de măsuri menite să restabilească accesul egal al tuturor copiilor la educație de calitate.
Costul mediu total anual crește odată cu vârsta copilului, de la 6.803 în cazul ciclului primar, la 10.781 la gimnaziu și 12.119 la liceu.

Principalele date din anchetă:

În comparație cu rezultatele analizei anterioare, observăm o creștere de 44,33% a costului total mediu acoperit anual de familie pentru școlarizarea fiecărui copil. Această modificare este cu atât mai îngrijorătoare cu cât consultarea anterioară a avut loc la începutul anului 2021, când trecerea la educația online generase o creștere uriașă a cheltuielilor familiilor (în special pentru dispozitive și echipamente periferice). Dacă analizăm evoluția cheltuielilor medii totale în comparație cu nivelul înregistrat la analiza din anul 2018, se remarcă o triplare a costurilor ascunse ale educației.
24% dintre părinții copiilor din ciclul primar menționează costuri legate de After School / Școală după Școală (SDS), cu un cost mediu anual de 6.781 lei (cel mai ridicat dintre toate costurile). Incidența acestui cost este semnificativ mai ridicată în București (15% din total părinți) și cea mai scăzută în mediul rural (3%). În peste jumătate dintre cazuri (55%), programele SDS sunt organizate la școala unde învață copilul, în timp ce 37% dintre respondenți au indicat mediul privat, 10% au menționat ONG-urile, și doar 1% o altă școală publică. În 6 din 10 cazuri (62%), familia este cea care suportă în întregime costurile programului, iar într-un caz din 10 (11%), costurile sunt împărțite între părinți și o altă instituție.
Meditațiile sunt menționate ca un cost asociat educației de 48% dintre părinți. Analizând pe niveluri de educație, observăm niveluri similare pentru gimnaziu și liceu (64% respectiv 66%) și un nivel mult mai redus, dar totuși impresionant, în cazul elevilor din ciclul primar (19%). Deși nu toți respondenții apelează la meditații pentru copiii lor, atunci când apar, meditațiile reprezintă al doilea cost ca nivel mediu, atingând pragul de 6.234 lei. După cum era de așteptat, cei mai mulți dintre respondenții care apelează la meditații pentru copiii lor fac acest pas în vederea pregătirii pentru examenele naționale  (58%), următorul motiv fiind recuperarea materiei pe care copilul nu reușește să o parcurgă la clasă (36%) și îmbunătățirea performanțelor deja atinse de copil (32%).

Incidența meditațiilor este cea mai ridicată în București (60%), cu aproximativ 20 puncte procentuale mai ridicată decât alte orașe și mediul rural.
Majoritatea copiilor fac meditații la matematică, limbi străine și limba română. Materii precum informatica, fizica, chimia sau biologia apar ca subiect de meditații majoritar la liceu, în celelalte cicluri de studii având o incidență marginală.
Costul lunar al meditațiilor este de aproximativ 1.000 de lei, iar un copil face, de regulă, meditații la două materii.
Costul meditațiilor este resimțit ca un efort semnificativ, care presupune amânarea unor cheltuieli necesare, de aproximativ 25% dintre respondenții ai căror copii le urmează.
În funcție de venitul gospodăriei, observăm că incidența meditațiilor este mai scăzută (35pp vs. 48pp total eșantion), în cazul familiilor care câștigă sub 5.000 de lei net, se menține constantă în jurul valorii de 50pp în cazul familiilor care câștigă între 5.000 și 20.000 lei lunar și crește la o valoare de aproximativ 65% peste acest prag de venit.
În ceea ce privește fondul clasei și fondul școlii, comparând cu rezultatele consultării din februarie 2021, observăm scăderi semnificative ale proporției părinților care afirmă că aceste contribuții au o natură obligatorie (de la 22% la 16% în cazul fondului clasei și de la 13% la 7% în cazul fondului școlii).

Recomandările Salvați Copiii România

Dezvoltarea și implementarea imediată a unui sistem național de monitorizare și intervenție timpurie pentru identificarea și sprijinirea elevilor în risc de abandon școlar, cu focus special pe vulnerabilitățile socio-economice.

Identificarea și monitorizarea vulnerabilităților individuale ale fiecărui elev (în special a celor legate de statutul socioeconomic) și monitorizarea impactului acestora asupra parcursului educațional.
Alocarea substanțială de resurse pentru programele de educație remedială (în mod special, Școala după Școală).
Multiplicarea intervențiilor de educație suplimentară și remedială (programe SDS, programe de școală și grădiniță estivală etc) finanțate din fonduri europene și naționale și direcționarea acestora către cei mai vulnerabili copii.
 Reformarea fundamentală a curriculum-ului școlar, în special pentru învățământul secundar superior, cu accent pe relevanța pentru piața muncii și dezvoltarea competențelor cheie.
Reevaluarea urgentă a structurii și metodologiei Evaluării Naționale pentru a asigura că aceasta măsoară în mod real competențele elevilor și nu perpetuează inegalitățile sociale.
Revizuirea planurilor cadru și a programelor școlare, în special pentru învățământul secundar superior.
Corelarea calendarului de distribuire a beneficiilor sociale specifice (voucherele educaționale) cu calendarul anului școlar, astfel încât aceste instrumente de sprijin să fie puse la dispoziția familiilor în perioada în care costurile asociate cu școlarizarea copiilor ating cel mai ridicat nivel.
Extinderea facilităților destinate să încurajeze participarea copiilor la activități recreative, culturale și sportive, inclusiv o mai bună utilizare a fondurilor europene pentru sprijinirea participării elevilor din familii vulnerabile la activități extracurriculare și extrașcolare.

Implementarea programelor de asigurare a unei mese hrănitoare în școală pentru toți copiii, pentru a reduce abandonul școlar, a crește coeziunea în rândul copiilor și pentru a elimina inegalitățile în asigurarea nevoilor de bază ale acestora.

Fișa tehnică:  Tipul studiului: sondaj de opinie / Grupuri țintă: părinți, care au copii de vârstă școlară, de la clasa pregătitoare la clasa a XII-a. Selecția copilului despre care s-a răspuns în chestionar a fost făcută prin metoda zilei de naștere / Perioada de culegere a datelor: septembrie – decembrie 2024.
Cercetarea poate fi consultată integral pe site-ul Salvați Copiii AICI.
Date de context:

În România, 39% dintre copii sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, fiind afectați de lipsa de venituri ale familiei care să asigure supraviețuirea sau un trai decent, de izolarea socială și educațională în care trăiesc, de lipsa de acces la nutriție în acord cu vârsta și nevoile biologice și la servicii socio-educaționale și de sănătate de calitate. Această realitate se reflectă în participarea copiilor la educație: 214.936 de copii între 7 și 17 ani erau în afara școlii, la 1 ianuarie 2023, în timp ce  33.882 de elevi se aflau în abandon școlar. Organizația Salvați Copiii a dezvoltat programul de acces la educație pentru copii din grupurile vulnerabile  începând cu anul 2001.
Cheltuielile publice pentru educație în România reprezintă doar 3,3% din PIB, față de media UE de 4,7%, în ciuda faptului că țara are cea mai mare proporție de copii în risc de sărăcie sau excluziune socială din Uniunea Europeană.
16% dintre copiii de vârstă gimnazială și peste un sfert (25,03%) dintre adolescenții de vârstă liceală se află în afara sistemului de învățământ. Mai mult, rata abandonului școlar timpuriu a atins 16,6% – cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani.

Articolul Cât dau părinții pe meditații – costurile ascunse ale educației/ STUDIU NAȚIONAL apare prima dată în Olt Alert.

Citeste mai mult

Articolul precedent

19.000 de mineri din CE Oltenia trebuie să dea primele înapoi

Urmatorul articol

Zeci de mineri în greva foamei, primele probleme medicale

Related Posts

Stiri Olt

Volei (m) / Adrián Chirino, noul ridicător al lui SCMU Craiova

10/05/2025
Stiri Olt

Liga 2 | Programul meciurilor din etapa 9 din play-off și 7 din play-out

10/05/2025
Stiri Olt

Liga 4 Dolj | Programul primei etape din play-off și din Cupa AJF

10/05/2025
Stiri Olt

Anunț important de la Hidroelectrica. Ce va face cel mai mare producător de energie electrică din România

09/05/2025
Stiri Olt

Tot ”marketing” electoral? Casa de ”52 de metri pătrați” în care locuiește George Simion este, în realitate, de patru ori mai mare! Liderul AUR nu plătește chirie, deși încasează bani de la stat pentru asta

09/05/2025
Stiri Olt

Avertisment de la BCR pentru toți clienții băncii! Cum acționează, mai nou, escrocii care vor să vă ia banii din conturi

09/05/2025
Next Post

Zeci de mineri în greva foamei, primele probleme medicale

Cele mai recente stiri

  • Știrile dimineții la Sibiu. Sâmbătă, 10 mai, 2025 10/05/2025
  • ACCIDENT pe Autostrada A10 în zona Rădești: Trei mașini implicate 10/05/2025
  • La mulți ani, Europa! Astăzi sărbătorim Ziua Europei: 75 de ani de la Declarația Schuman 10/05/2025
  • Atenție, șoferi! Astăzi, 10 mai 2025, traficul va fi restricționat pe trei străzi din Iași, pentru desfășurarea evenimentelor organizate de Ziua Europei, Ziua Victoriei și Ziua Independenței Naționale 10/05/2025
  • A făcut accident domn director? 10/05/2025
  • Prețurile la cireșele românești vor exploda! Pomicultorii din Iași vor să renunțe la livezi: „Nu mai avem deloc. Au înghețat florile, copacii” 10/05/2025
  • Vești bune pentru ieșeni! S-a suplimentat numărul dosarelor aprobate în programul Casa Verde Fotovoltaice 10/05/2025
  • Veste bună pentru toți pacienții de la IRO Iași! Din luna mai, aceștia beneficiază de consultanță și terapie nutrițională 10/05/2025
  • Studenții Facultății de Arte Vizuale și Design au realizat o expoziție în care au prezentat sculpturi în miniatură 10/05/2025
  • L-am găsit! Acesta este tractorul furat din Italia, găsit de procurori, la ferma lui Maricel Popa. Miroase tot mai dubios combinația deputatului PSD de Iași 10/05/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24