Castelul Huniade din Timișoara este parte din „Ruta castelelor” din programul „România Atractivă”, alături de alte 20 de monumente fascinante din 14 județe.
Castelul Huniade este una dintre cele mai vechi clădiri ale Banatului, o construcție marcată de prezența unor figuri istorice precum Carol Robert de Anjou și Ioan de Hunedoara. Cu ziduri impunătoare și cu secții muzeale dedicate arheologiei, istoriei și științei, castelul este un simbol al identității Timișoarei și un obiectiv important de pe „Ruta castelelor” din „România Atractivă”.
Castelul Huniade va intra în restaurare. Constructorul va avea trei ani la dispoziție pentru finalizarea lucrărilor. Acestea vizează consolidarea structurală, restaurarea arhitecturală, refuncționalizarea spațiilor, modernizarea instalațiilor și amenajarea unui muzeu dotat cu tehnologie modernă. De asemenea, va fi pus în valoare situl arheologic interior, iar mansarda va găzdui o bibliotecă digitală.
Investiția, estimată la până la 138,5 milioane de lei, este asigurată din mai multe surse de finanțare: PNRR, programul de reabilitare seismică a clădirilor și cel transfrontalier România-Ungaria. La acestea se adaugă 44 de milioane de lei din bugetul propriu al județului.
Intrarea principală a Castelului Huniade Timișoara
21 de obiective din 14 județe, pe „Ruta castelelor”
„Ruta castelelor” din programul de turism cultural „România Atractivă” cuprinde 21 de obiective, cele mai multe dintre ele fiind în județele Mureș, Alba, Sibiu, Bistrița-Năsăud și Brașov.
Turiștii dornici să descopere „România Atractivă” pot accesa website-ul romania-atractiva.ro sau aplicația mobilă de travel, disponibilă gratuit pentru iOS și Android, unde vor găsi, printre multe altele, și informații despre toate obiectivele de pe cele 12 rute care formează, împreună, programul de turism cultural al României.
Citeste mai mult