Campanie masivă de manipulare pe rețelele sociale, imediat după ce George Simion a contestat rezultatul alegerilor. Mii de virale cu informații false și îndemn la proteste
Rețelele sociale Facebook, Telegram, X și TikTok sunt inundate începând de marți cu mii de postări cu informații false, potrivit informațiilor G4Media. Este o campanie masivă de manipulare care preia acuzațiile nefondate ale lui George Simion de marți seară, cu informații false despre presupuse fraude la vot, reluarea alegerilor prezidențiale și incitare la proteste.
Campania se derulează pe toate marile rețele sociale, iar Meta, proprietarul Facebook, și Telegram refuză să elimine conținutul ilegal reclamat de autorități, potrivit informațiilor G4Media.
Singura rețea care elimină conținutul ilegal este TikTok, rețeaua socială aflată sub o anchetă a Comisiei Europene.
Videoclipurile și postările de pe rețelele sociale se viralizează rapid, ajungând la milioane de vizualizări.
Printre narativele false promovate se numără și o campanie împotriva Franței și Republicii Moldova.
De asemenea, s-au viralizat petiții pentru anularea alegerilor și pentru retragerea cetățeniei române pentru cetățenii din Republica Moldova.
Ministerul Afacerilor Interne atrage atenția, într-un comunicat publicat miercuri seara, asupra apariției, în spațiul online, a unor mesaje și materiale cu caracter manipulator, menite să inducă în eroare opinia publică în legătură cu desfășurarea procesului electoral.
“MAI recomandă cetățenilor să consulte surse oficiale și verificate atunci când accesează sau distribuie materiale care nu se bazează pe niciun fel de dovezi.
Reamintim că răspândirea, chiar și involuntară, a conținutului fals ori manipulator, inclusiv în scopul de a-l critica sau ironiza, poate contribui la propagarea sa. În acest context, încurajăm publicul să raporteze astfel de conținuturi direct pe platformele de socializare și să evite redistribuirea lor.
Autoritățile române monitorizează constant evoluțiile în mediul online și colaborează activ cu parteneri interni și internaționali pentru a contracara campaniile de dezinformare.
Ministerul Afacerilor Interne își reafirmă angajamentul pentru protejarea ordinii publice și a încrederii în procesul democratic.
Subliniem faptul că procesul electoral s-a desfășurat în condiții de legalitate și transparență, iar evaluările observatorilor internaționali, inclusiv ale OSCE, au confirmat corectitudinea și integritatea acestuia”.
Consiliul Național al Audiovizualului a lansat și el un apel la “vigilență” în fața dezinformărilor online.
Consiliul Național al Audiovizualului atrage atenția asupra riscurilor
“Consiliul Național al Audiovizualului atrage atenția asupra riscurilor tot mai mari generate de conținutul manipulator din mediul online, în special în contextul alegerilor.
În ultimele zile, pe rețelele sociale au apărut materiale înșelătoare, menite să afecteze încrederea publicului în procesul democratic.
CNA recomandă ferm:
Informați-vă exclusiv din surse oficiale și verificate;
Evitați distribuirea conținutului fals, chiar și în scop ironic – fiecare redistribuire poate amplifica dezinformarea;
Raportați conținuturile suspecte direct în platformele online.
CNA colaborează activ cu instituțiile naționale, precum și cu platformele digitale, pentru a contracara fenomenul dezinformării.
Reamintim că procesul electoral s-a desfășurat în condiții de transparență și legalitate, iar observatorii internaționali, inclusiv OSCE, au confirmat corectitudinea acestuia.
Combaterea dezinformării este o responsabilitate comună.
CNA își reafirmă angajamentul pentru:
Protejarea publicului
Apărarea adevărului și decenței în spațiul mediatic
Menținerea pluralismului și a încrederii în democrație
Articolul Campanie masivă de manipulare pe rețelele sociale, imediat după ce George Simion a contestat rezultatul alegerilor. Mii de virale cu informații false și îndemn la proteste apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult