Conacul Mocioni din Foeni va găzdui o cafenea deschisă publicului, unde se vor servi și băuturi alcoolice. Subiectul a stârnit discuții aprinse între consilierii județeni, dar propunerea a fost adoptată. După cum spunea Alfred Simonis, „arta merge mai bine cu un pahar de vin roșu în mână.”
Conacul Mocioni din comuna Foeni, unul dintre cele mai vechi monumente istorice din Banat, va găzdui în curând o cafenea… culturală. Au decis consilierii județeni, miercuri, în ședința de plen, nu înainte să aibă și mai multe discuții în contradictoriu pe temă.
Startul a fost dat de consilierul AUR Marcel Mihoc. „Am făcut o investiție de câteva milioane de euro, am făcut un conac foarte frumos, i-am dat drumul la apă și acum facem un birt acolo sau ce facem? Îl închiriem. Avem și pază asigurată, deci e ok. Eu zic să facem și curățenie. Luăm 1.550 de lei pe lună, plătim 5 oameni cu 30.000 de lei pe lună. E perfect. Se vinde băutură în acel birt sau nu?”, a întrebat Mihoc.
„Termenul de birt e ușor exagerat folosit. Nu putem să vedem Conacul Mocioni doar într-o cheie finanțistă. Știți cum se spune, că dacă întrebăm un contabil cât face 1 plus 1 îți va spune 2, dacă întrebăm un economist îți va spună poate să facă și 10 dacă studiem impactul. Cred că trebuie sa vedem impactul.” , a replicat liberalul Ciprian Bogdan.
Elena Micicoi (ADU) i-a răspuns colegului de la AUR, cerându-i să evite termenul „birt”. „Îl rog pe domnul Mihoc să nu mai folosească cuvântul birt. Va fi un loc cu standarde înalte, nu cred că vreți să vă transformați în birtaș.” Ea a sugerat și ca în cafenea să fie promovate produse locale de la micii producători din zonă: „Mai bine o limonadă specific locală, un cidru, un suc de mere natural.”
Imagine de la inaugurarea Conacului Mocioni din Foeni, după reabilitare
„Să nu transformăm acea cafenea în birt, totuși, suntem la Foeni, nu în Timișoara.”, a insistat Cornel Ciobanu (AUR).
Lămuririle au venit de la Alfred Simonis, președintele CJT.
„Timișul are și o bere cu care ne mândrim foarte tare, Timișoreana, are și trei-patru crame de vin, Aramicul, Recașul, Petrovaselo. E important să promovăm și acest tip de produse în locurile acestea în care încercăm să atragem turiști. Toți am fost la inaugurarea conacului și am servit un pahar de șampanie. Dacă noi am făcut-o, putem să dăm dreptul și celorlalți turiști să bea o Timișoreana, de exemplu. E adevărat că trebuie să monitorizăm să nu se transforme în cârciuma satului. Dacă nu se vor respecta condițiile din caietul de sarcini, vom rezilia contractul peste noapte. Arta merge mai bine cu un pahar de vin roșu în mâna. Și cultura.”, a pus punct dezbaterilor Alfred Simonis.
A fost, se pare, convingător, pentru că votul a fost clar: 31 din 32 de consilieri prezenți au fost „pentru”.
Prin urmare, spațiul din interiorul conacului, în suprafață de 35,68 mp, va fi scos la licitație publică pentru o perioadă de doi ani, cu posibilitatea prelungirii pe încă un an. Prețul de pornire al chiriei a fost stabilit la 1.589 de lei pe lună, la care se adaugă TVA. Spațiul este deja echipat cu espressor de cafea, aparat de gheață, cuptor cu microunde și mobilier.
Conacul Mocioni – condiții de folosire
Conacul Mocioni, construit în 1750, a fost recent renovat și transformat într-un centru cultural multifuncțional dedicat artei, educației și promovării patrimoniului județului Timiș.
Reabilitarea a costat 19,2 milioane de lei, finanțare prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Aici se pot organiza de la expoziții și spectacole, până la ateliere educaționale și evenimente comunitare.
Aleșii județeni au aprobat și regulamentul pentru utilizarea spațiilor din conac – de la salonul de primire și spațiul multifuncțional, până la terasele exterioare dotate pentru spectacole și evenimente culturale în aer liber. Acestea vor fi închiriate în baza unor protocoale sau contracte, cu tarife diferențiate.
Conacul poate fi vizitat de luni până vineri între orele 10 și 18. În weekend, accesul este permis doar cu programare prealabilă.
Citeste mai mult