• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
27/08/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Olt

Cafeaua, interzisă timp de 13 ani, recunoscută de UNESCO în patrimoniul cultural universal

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
27/08/2025
in categoria Stiri Olt
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

În urmă cu câteva secole, cafeaua a fost privită cu suspiciune și chiar interzisă timp de 13 ani. Povestea ei, cu multe interdicții, controverse și ritualuri, a transformat-o din „băutura revoltei” în patrimoniu cultural al umanității.

Cafeaua turcească este un ritual, o conversație și, în același timp, o călătorie într-o istorie de aproape 500 de ani. UNESCO a înscris „cafeaua turcească și tradițiile sale” pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanității, iar în Turcia ea continuă să fie o punte între generații, un prilej de confesiune și chiar un instrument de citire a viitorului.

Suleyman Magnificul a adus cafeaua la Constantinopol

Povestea începe în Yemen, în secolul al XV-lea, când călugării sufi o consumau pentru a rămâne treji în nopțile lungi de rugăciune. După cucerirea Yemenului, în 1538, Sultanul Suleyman Magnificul a adus cafeaua la Constantinopol, iar în câțiva ani băutura devenea centrul unei noi culturi urbane.

În 1550 apăreau primele „kahvehane” – cafenele

În 1550 apăreau primele „kahvehane” – cafenele unde oamenii discutau politică, literatură și filozofie. Un detaliu aparte: metoda de preparare, numită „cezve-ibrik”, nu presupune infuzie, ci „gătirea” cafelei, la foc mic, asemenea unei supe. Așa se obține băutura densă, nefiltrată, cu spumă bogată la suprafață – semn al calității.

„Diferența fundamentală este că nu o bei în grabă, ca un espresso. Cafeaua turcească se bea încet, cu răbdare, dând timp zațului să se așeze pe fundul ceștii”, explică cercetătoarea în gastronomie Merin Sever citată de CNN.

Cafeaua turcească, servită cu rahat și un pahar de apă

Cafeaua turcească vine mereu cu o mică farfurioară de rahat și un pahar de apă – pentru a echilibra gustul amar. Însă adevărata magie începe după ce ceașca se golește: este întoarsă pe farfurie, iar formele lăsate de zaț se transformă într-o poveste.

„O pasăre anunță o călătorie, un pește înseamnă noroc”, spune Kylie Holmes, autoarea unei cărți dedicate artei citirii în cafea. În Turcia, însă, această „ghicire” nu este luată în serios, ci mai degrabă ca un joc și un pretext de povestit. „Oamenii se bucură să audă lucruri frumoase despre ei. Este o formă de storytelling”, adaugă Seden Doğan, profesoară la University of South Florida.

Tradiția apare și în momentele importante ale vieții: la logodnă, mireasa servește viitorului soț o cafea cu sare în loc de zahăr. Dacă acesta o bea fără să protesteze, dovedește răbdare și maturitate – un test al iubirii și al caracterului.

Din Istanbul, băutura s-a răspândit în Europa

Din Istanbul, băutura s-a răspândit în Europa. În 1652, un servitor turc, Pasqua Rosée, deschidea prima cafenea din Londra. Pentru un penny, clienții puteau bea cât doreau și lua parte la discuții politice sau literare. Nu întâmplător, localurile au fost numite „universități de un penny”.

Totuși, spre deosebire de espresso, cafeaua turcească nu a devenit un brand global. „Am transformat-o într-un ritual de familie, iar pentru tineri e ceva ce bei doar cu părinții”, spune Sever. Alții însă cred că tocmai tradiția e cheia păstrării autenticității.

Istanbulul oferă o mulțime de locuri unde poți încerca cafeaua turcească „ca la carte”

În prezent, Istanbulul oferă o mulțime de locuri unde poți încerca cafeaua turcească „ca la carte”: Hafız Mustafa, Mandabatmaz sau Nuri Toplar. Pentru cei care vor o experiență completă, cititorii de cafea din Sultanahmet sau Beyoğlu promit povești fascinante în formele lăsate de zaț.

„Chiar și americanii, deși o găsesc amară, o beau până la ultima picătură, doar pentru citirea ceștii”, spune Uluç Ülgen, fondator al „Turkish Coffee Room” din New York.

Unde să savurezi autenticitatea

Pentru o experiență autentică în Istanbul, experții recomandă locuri precum Hafız Mustafa, Mandabatmaz pe strada İstiklal și Nuri Toplar în Bazarul Egiptean, unde cafeaua este preparată lent în cezve, de preferință pe nisip fierbinte, și servită fierbinte cu spumă groasă, alături de lokum și apă.

Citeşte şi: Un bărbat angajat la o companie deţinută de CEO, acuzat de delapidare

Citeste mai mult

Articolul precedent

Vânzarea G4Media, analizată din punct de vedere al securității naționale

Urmatorul articol

Răsturnare de situaţie în Dosarul Nordis. DIICOT instituie din nou sechestru pe apartamente şi terenuri

Related Posts

Stiri Olt

Magistrații Tribunalului Olt intră în grevă. Ei cer retragerea proiectului de lege care le ia din privilegii

27/08/2025
Stiri Olt

Ministerul Economiei suspendă temporar înscrierile la selecţia pentru conducerea companiilor de stat pentru că a primit prea multe CV-uri

27/08/2025
Stiri Olt

O mamă beată turtă și-a pierdut fetița de 2 ani pe o stradă, în mijlocul nopţii

27/08/2025
Stiri Olt

Două cupluri de români și-au pierdut viața într-un accident în Germania

27/08/2025
Stiri Olt

În Insula Rodos – pe drumurile Istoriei

27/08/2025
Stiri Olt

Danemarca convoacă diplomat american după acuzații privind operațiuni de influență în Groenlanda

27/08/2025
Next Post

Răsturnare de situaţie în Dosarul Nordis. DIICOT instituie din nou sechestru pe apartamente şi terenuri

Cele mai recente stiri

  • Revizie tehnică la telecabina de pe Cetatea Devei, în prima zi a lunii septembrie 27/08/2025
  • Podul de la Chișineu-Criș, redeschis circulației pe ambele sensuri 27/08/2025
  • Parcometre moderne în Pitești. Cum se folosesc 27/08/2025
  • Generalul-maior Gabriel-Constantin Turculeț noul comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica” 27/08/2025
  • Răsturnare de situaţie în Dosarul Nordis. DIICOT instituie din nou sechestru pe apartamente şi terenuri 27/08/2025
  • Cafeaua, interzisă timp de 13 ani, recunoscută de UNESCO în patrimoniul cultural universal 27/08/2025
  • Vânzarea G4Media, analizată din punct de vedere al securității naționale 27/08/2025
  • Sezonul cald se încheie: De ce merită să investești într-un uscător de rufe 27/08/2025
  • Rechizite și haine înainte de începerea școlii. Recomendările ANPC 27/08/2025
  • Nenorocire pe șosea 27/08/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24