Cafeaua fără cofeină ar putea fi la fel de eficientă pentru trezire: Efectul placebo joacă un rol crucial.
Pentru mulți dintre noi, o ceașcă fierbinte de cafea cu cofeină este esențială pentru a începe ziua. Însă, un studiu recent realizat de cercetători din Slovenia și Olanda sugerează că, pentru băutorii obișnuiți de cafea, o băutură decafeinizată ar putea avea efecte similare de energizare. Această descoperire ar putea fi deosebit de relevantă pentru persoanele care încearcă să-și reducă aportul de cofeină din cauza problemelor de anxietate sau de somn.
Studiul a comparat efectele cafelei (cu și fără cofeină) asupra creierului și corpului a 20 de studenți, băutori habituali de cafea. Participanții au fost supuși unor teste cognitive și măsurători fiziologice înainte și după consumul de cafea. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri: unul a primit cafea decafeinizată (placebo), iar celălalt, aceeași cafea decafeinizată, dar cu cofeină adăugată.
Rezultatele au fost surprinzătoare: Deși au existat modificări în răspunsurile fiziologice și funcțiile cognitive după consumul de cafea, nu au existat diferențe semnificative între grupul care a consumat cafea cu cofeină și cel care a băut cafea decafeinizată. Ambele grupuri nu au înregistrat îmbunătățiri semnificative la testele de aritmetică mentală, dar ambele au avut timpi de reacție semnificativ mai scurți la testele auditive.
Placebo joacă un rol crucial
Cercetătorii sugerează că efectul de anticipare (placebo) joacă un rol crucial. „Anticiparea joacă un rol semnificativ, unde participanții care se așteaptă la cofeină experimentează adesea îmbunătățiri cognitive și de performanță similare, indiferent dacă consumă cofeină sau un placebo”, scriu autorii studiului. Ei notează că acest lucru ar putea fi legat de obișnuința cu ritualul cafelei, amintind că mirosul cafelei, de exemplu, a fost asociat cu reducerea timpilor de reacție la băutorii obișnuiți.
În plus, ambele grupuri au înregistrat creșteri semnificative ale tensiunii arteriale și scăderi ale ritmului cardiac, răspunsuri fiziologice tipice pentru băutorii habituali de cafea. Aceste constatări indică faptul că nu doar cofeina este factorul activ în procesul de trezire și stimulare de dimineață, ci și ritualul și așteptările asociate consumului de cafea.
Concluzia studiului este că „stimulii care imită îndeaproape cafeaua pot produce răspunsuri cognitive și fiziologice remarcabil de similare cu cele ale cafelei reale”. Aceasta sugerează că persoanele care consumă regulat cafea pot răspunde la băuturi similare cafelei independent de prezența cofeinei.
Cercetarea a fost publicată în revista Heliyon.
Articolul Cafeaua fără cofeină ar putea fi la fel de eficientă pentru trezire apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult