Marilen Pirtea și Mădălin Bunoiu, rector și prorector ai Universității de Vest din Timișoara și lideri ai PNL Timiș, susțin că bursele școlare și universitare trebuie reformate pentru a sprijini cu adevărat elevii vulnerabili și studenții. Ei propun investiții mai mari în prevenirea abandonului școlar și legarea burselor studențești de piața muncii.
Consilier onorific al premierului Ilie Bolojan, Marilen Pirtea este de părere că bursele pentru elevi și studenți trebuie analizate și ajustate în funcție de nevoile reale ale sistemului de educație.
Potrivit liderului PNL Timiș, în ultimii trei ani, bugetul alocat burselor pentru elevi a crescut de la 188 milioane la 4,7 miliarde de lei, iar bursele studenților au fost majorate cu 75% în ultimii doi ani. „Cred că o bursă acordată pe 10 luni reflectă mai bine realitatea decât una acordată pe 12 luni.”, a declarat Marilen Pirtea.
Liberalul a mai spus că universitățile pot oferi burse suplimentare din veniturile proprii. „Sunt pentru bursele studenților; la Universitatea de Vezi din Timișoara încercăm să găsim soluții pentru suplimentarea fondurilor, în special ce înseamnă bursele sociale.”, a completat deputatul.
Pirtea a precizat și că este nevoie de o racordare mai bună între bursele studenților și angajarea în domeniul studiat, „ca să nu considerăm că banii respectivi sunt bani irosiți și sunt bani investiți.”
La rândul său, Mădălin Bunoiu, președintele PNL Timișoara, a semnalat că bursele de merit, acordate strict pe baza mediilor, pot genera presiuni în școli și pot încuraja creșterea artificială a notelor.
„Statul trebuie să acorde acces echitabil tuturor la educație, iar banii aceștia să fie investiți în chestiuni care să ducă la reducerea abandonului școlar, care este foarte mare în România, să meargă în masa caldă, în lucruri care să-i țină pe elevi la școală și să le crească performanțele, în laboratoare.”, a declarat Bunoiu.
Pentru studenți, Bunoiu susține că sunt și alte soluții, precum împrumuturile fără dobândă, prin intermediul Agenției de Credite și Burse pentru Studenți, care să fie returnate după angajare.
În ce privește impactul dublării TVA pentru sectorul cultural, Pirtea a afirmat că efectele vor fi limitate.
„Nu știu dacă această majorare a taxelor în domeniul culturii va aduce mai mulți bani la buget, pentru că trăim în contextul unei ere digitale și cred că vânzarea de cărți nu mai reprezintă, indiferent de taxă – că e mare, mică sau fără taxă -, un domeniu profitabil din punct de vedere al celor care fac acest lucru. (…) Nu știu dacă vom vedea mai puțini oameni la concerte, cum nu vedem mai puține mașini pe stradă, deși prețul combustibilului crește.”, a explicat șeful PNL Timiș.
CITEȘTE ȘI: Senator USR de Timiș: burse de merit pentru elevi de 2 și note umflate. „Puteți să aruncați cu pietre în mine, dar așa nu mai merge”
Citeste mai mult