Bucătăria se transformă în saună? Nouă sfaturi pentru răcorire în timp ce gătești vara aceasta. Vara și-a intrat în drepturi, iar multe zone din țară resimt deja valul de căldură. Bucătăriile pot deveni adevărate cuptoare, provocând un efect de domino care crește temperatura în întreaga locuință.
Iată 9 sfaturi practice pentru a te menține răcoros în bucătărie în timpul verii, evitând acumularea de transpirație și facturi mari la aerul condiționat.
1. Pregătește mâncăruri fără gătire
Nu vrei să-ți încălzești bucătăria? Atunci nu găti. Asta nu înseamnă că nu poți mânca. Concentrează-te pe alimente proaspete, care nu necesită gătire, cum ar fi salatele de vară, ceviche, smoothie-uri și tăiței reci. Chiar și feliile de fructe proaspete sau legume precum castraveții și pepenii pot fi o gustare răcoritoare și sănătoasă de vară.
Alimentele fără gătire ajută la combaterea căldurii în două moduri: nu-ți încălzesc bucătăria și nu-ți cresc temperatura corpului atunci când le consumi.
2. Utilizează ventilatorul de evacuare
Dacă folosești aragazul sau cuptorul, asigură-te că ventilatorul de evacuare este pornit la putere maximă. Majoritatea oamenilor asociază sistemele de evacuare cu limitarea fumului, dar aceste ventilatoare absorb și o cantitate mare de căldură.
3. Gătește afară cu un grătar
Elimină căldura din bucătărie gătind în aer liber vara aceasta. Puiul sau fripturile la grătar sunt clasice, dar nu uita că poți găti la grătar și legume de vară precum porumbul pe știulete. Chiar dacă tu vei simți căldura în exterior, bucătăria ta va rămâne răcoroasă.
4. Folosește o friteuză cu aer cald (air fryer) sau un Instant Pot
Minimizarea utilizării cuptorului și a aragazului te poate ajuta să eviți încălzirea bucătăriei. Aparatele mici pot găti la fel de bine, emițând mai puțină căldură decât aparatele mari. Încearcă să folosești o friteuză cu aer cald în loc de cuptorul electric sau o presă de panini în loc de plită.
Oala sub presiune electrică (Instant Pot) și slow cooker-ul nu sunt doar pentru supe și tocane de iarnă. Gândește-te la rețete de vară pe care le poți realiza pe blatul de bucătărie, cum ar fi carnita de porc la Instant Pot. Nu neglija nici cuptorul cu microunde, care poate găti orez, quinoa, legume și multe altele, generând practic zero căldură.
5. Pregătește mesele în avans, înainte de zilele caniculare
Dacă tot urmează să-ți încălzești bucătăria, asigură-te că merită efortul. Atunci când folosești cuptorul sau aragazul, gătește cantități mai mari decât de obicei. Astfel, vei avea resturi pre-gătite, ceea ce înseamnă că vei avea mâncare gata fără a fi nevoie să-ți încălzești bucătăria din nou.
Cu aparatele potrivite, poți găti în loturi și poți ține cuptorul oprit. De exemplu, poți prepara o cantitate mare de pui desprins (pulled chicken) în Instant Pot (care degajă foarte puțină căldură). Apoi poți folosi resturile pentru a face tacos, salată de pui, nachos și alte mese care nu necesită pornirea cuptorului.
6. Gătește în orele mai răcoroase ale zilei
Gătitul în bucătărie atunci când afară este deja cald (și poate și în casă) nu va face decât să adauge căldură. Planifică-ți și strategizează-ți orele de gătit pentru când este mai răcoare. Cel mai bun moment pentru a găti și a evita căldura este dimineața sau mai târziu seara.
Aceasta ar putea părea mai ușor de zis decât de făcut, dar ai putea coace pâine dimineața sau găti proteine și preparate din paste în timp ce îți prepari micul dejun sau un prânz devreme, astfel încât acestea să fie gata pentru cină.
7. Adaugă ventilatoare în bucătărie
Circulația aerului poate ajuta la răcirea bucătăriei. Dacă folosești aragazul, pornește hota. Aceasta este acolo pentru a elimina nu doar grăsimea, fumul și mirosurile, ci și căldura și aburul care ar putea rămâne blocate și încălzi bucătăria în timp ce gătești.
În plus, poți ține un ventilator pornit în bucătărie pentru a mișca aerul și a o răcori. Poți, de asemenea, să poziționezi ventilatorul pentru a scoate aerul cald afară sau pentru a introduce aer rece cu ajutorul unui prosop umed și rece.
8. Limitează luminile puternice
Lumina soarelui și chiar lumina artificială interioară pot genera căldură, iar când ești în mijlocul verii, fiecare grad contează. Estompează luminile, trage perdelele sau jaluzelele și limitează numărul de lumini pe care le aprinzi. Nu este nevoie să lucrezi în întuneric, dar fii atent la aprinderea multor lumini deasupra capului.
9. Rămâi hidratat
Această strategie nu va scădea temperatura efectivă din bucătărie, dar va face căldura mai suportabilă. Hidratarea este regula numărul 1 pentru majoritatea activităților de vară, iar gătitul în aer liber sau într-o bucătărie caldă nu face excepție. Bea multă apă – se recomandă să bei între 11 și 15 căni pe zi – și mai mult decât crezi că ar trebui atunci când temperatura crește.
Articolul Bucătăria se transformă în saună? Nouă sfaturi pentru răcorire în timp ce gătești vara aceasta apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult