Tensiune și îngrijorare în rândul a zeci de familii din cartierul Herendești Bocșei din Lugoj, după ce, zilele trecute, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă brusc.
Fără o informare clară prealabilă, mulți dintre locatari s-au temut că aceasta ar putea fi prima etapă a unei eventuale evacuări din imobilele în care locuiesc de ani de zile, în baza unor contracte de închiriere cu sume modice. În total, este vorba despre 28 de familii care locuiesc în regim de chirie, într-un cartier cunoscut pentru vulnerabilitatea socială a comunității. Veniturile reduse și condițiile precare în care trăiesc au accentuat panica generală, locatarii crezând că ar putea ajunge în stradă din cauza imposibilității de a-și achita utilitățile restante.
Datorii mari, soluții complicate
Conform explicațiilor oferite de primarul municipiului Lugoj, Călin Dobra, situația este una complexă, cu multiple implicații juridice și sociale.
„Avem parte de un caz un pic mai delicat. Dar este vorba despre o relație contractuală între un proprietar și chiriaș, unde proprietarul a notificat chiriașii pentru că de ceva timp nu s-a mai plătit curentul și cei de la E.On, care gestionează acea rețea electrică au întrerupt alimentarea cu energie electrică, având o factură totală, pe acea comunitate, de 75.000 de lei”, a declarat edilul.
Dobra a subliniat că Primăria este la curent cu situația și că a existat deja o întâlnire cu membrii comunității pentru a discuta posibile soluții. Cu toate acestea, el a atras atenția asupra faptului că autoritățile locale nu pot interveni direct într-un contract între persoane private.
„Am avut o întâlnire cu ei. Încercăm să identificăm soluții, dar este destul de delicat și complicat să le rezolvăm situația peste noapte. Ei ar trebui să înțeleagă că trebuie să-și plătească obligațiile pe care le au față de proprietarul imobilelor”, a adăugat primarul.
Proprietarul neagă orice intenție de evacuare
Proprietarul imobilelor a ținut să precizeze că nu intenționează să evacueze pe nimeni, dar cere respectarea obligațiilor minime contractuale.
„Nu se pune problema de evacuări. Tot ce cer este ca locatarii să își plătească datoriile restante la utilități și chiria convenită. Nu sunt solicitări exagerate, ci pur și simplu condiții normale de bună conviețuire contractuală. Au datorii la curent de peste 70.000 de lei”, a afirmat Florin Măran.
În final, autoritățile locale reiterează disponibilitatea pentru dialog și sprijin, însă subliniază că respectarea obligațiilor contractuale este esențială pentru evitarea unor situații similare pe viitor.
Citeste mai mult