• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
08/07/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Olt

Beach, Please!: Semnal de alarmă tras de psihologul Mihai Copăceanu. Selly, în vizorul criticilor

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
08/07/2025
in categoria Stiri Olt
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Psihologul Mihai Copăceanu trage un semnal de alarmă într-o serie de postări pe pagina sa de Facebook în care enumeră pericolele şi capcanele în care pot cădea minorii neînsoţiţi de o rudă adultă, care vor participa la festivalul Beach, Please! Acesta îi îndeamnă pe părinţi să se gândească bine dacă îşi lasă copiii să plece şi îl trage de mânecă pe organizatorul Selly care a promovat agresiv festivalul spunând că este foarte sigur.

De ce minorii neînsoțiți au acces la Beach, Please?

„Se apropie Beach, Please, cel mai mare festival de muzică urbană din Europa. Anul trecut, peste 150.000 de tineri au fost acolo. 10.000 dintre ei – veniți din alte țări. Anul acesta, miza este și mai mare: 5 zile, zeci de artiști, milioane investite. Pentru artiștii străini, Selly spune că a plătit 10 milioane de euro. Așa o fi!

Dar cu cât e mai mare scena, cu atât mai mare trebuie să fie și responsabilitatea.

Pentru că în public, în fața boxelor, în mulțimea care dansează, urlă, plânge și se pierde… sunt copii. Da, adolescenți, dar încă copii.

Hai să fim sinceri: trap, hip-hop, muzică urbană – e ceea ce ascultă adolescenții. Sub 18 ani. Foarte mulți sub 14. Și atunci trebuie să ne întrebăm: cum îi protejăm?

Am privit regulamentele marilor festivaluri din Europa și America. La toate – fără excepție – minorul NU intră decât însoțit de un adult. Nu cu o semnătură pe hârtie. Nu cu o promisiune. Cu un adult, fizic, lângă el.

La Tomorrowland e și mai strict, nici măcar nu ai voie să intri dacă ești minor. E clar. Ai 16? Aștepți. Ai 17? Mai aștepți un an. Și apoi mergi. Pentru că între timp… crești. Te maturizezi. Devii mai conștient.

Festivalurile mari știu: când ai 150.000 de oameni într-un spațiu strâns, nu mai e un concert. E o zonă de risc.

De aceea, accesul minorului nu e doar condiționat de prezența unui adult – ci și controlat separat, sunt intrări separate și în zona lor nu se vinde alcool. Sunt zone speciale care presupun o supraveghere reală. Okey, ai 16, vrei la concert, dar mă asigur că în jurul tău sunt doar adolescenți de vârsta ta și nu poți să-ți cumperi alcool. Nu e suficient doar o brățară colorată.

În România, însă?

La Beach, Please și la Untold, dacă ai peste 15 ani, intri cu o declarație de angajament. O hârtie. Nimeni nu vine cu tine. Nimeni nu stă cu tine.

Este asta grijă? Sau doar indiferență?

Nu pare o măsură de siguranță. Pare o metodă de a nu-ți asuma răspunderea. Organizatorii nu-și pot asuma răspunderea pentru miile de minori neînsoțiți.

De ce? De ce străinii impun ca un minor să fie însoțit, iar noi ne mulțumim cu un formular?

1. Pentru că aglomerația e reală. 150.000 de oameni la Costinești înseamnă haos la final de concert. Vorba lui Selly, cand pleacă toți de la concert ca și cum ai dori să evacuezi un oraș. Riscurile pentru integritatea fizică și emoțională sunt extrem de ridicate.

De aceea, îți trebuie un adult ca să te ghideze. Să te tragă de mână. Să te protejeze.

2. Pentru că există riscuri reale: agresiuni, furturi, violență. Pentru că e alcool. Pentru că e întuneric. Pentru că lumea nu mai are limite.

3. Pentru că alcoolul, nu drogurile, este cel mai mare pericol. E legal, e peste tot și e accesibil. Iar un adolescent beat e o pradă ușoară.

Anul trecut, s-au descoperit droguri la câteva zeci de persoane. Iar când Wiz Khalifa a sfidat la maximum poliția și legislația din România, a fumat relaxat pe scenă, nimeni nu a avut curaj să-l oprească. Poliția s-a plimbat pe lângă el, timidă, ca pe lângă un mare barosan, Poliția nu a avut îndrăzneala să-l încătușeze, de pildă. Ulterior i-au mai găsit 18g de canabis. Ce mesaj dăm copiilor care privesc? Că poți veni în Romania, poți încălca legea, poți influența masele și să pleci relaxat acasă.

4. Pentru că „n-am avut decese” nu e o garanție de reușită.

Selly ne spunea că nu s-a înregistrat niciun deces în urma supradozei. Nu măsurăm succesul unui festival cu numărul de decese.

Viața unui copil nu e o statistică.

Un singur accident. O singură fată agresată sexual. Un singur băiat hărțuit. E de ajuns.

5. Pentru că traficanții nu stau la scenă.

Ei știu cum să se ascundă. Vând înainte. Nici anul acesta nu vom vedea prea multe rețineri pentru posesie sau trafic de droguri. Prea puțini sunt cei care se riscă atât de mult să vândă droguri pe timpul concertelor, fix lângă scenă sau în mulțime, la vedere.

Traficul se face înainte de concert, în spații discrete: în oraș, în cort, în cameră, la toaletă, în mașină etc. Traficanții își iau măsuri inteligente.

Copilul tău nu va ști ce i se oferă. Sau ce riscă dacă acceptă. Și Atenție: acest festival va fi pentru unii prima dată cand vor încerca droguri! Nu vă mai amintesc că majoritatea invitaților au versuri cu mesaje despre droguri, iar unii au avut probleme cu traficul de droguri.

6. Pentru că minorii nu au experiența și antrenamentul vieții.

Nu știu cum să reacționeze în criză. Nu știu cum să se apere. Nu știu cum să iasă dintr-o mulțime în panică. Iar mediul este deosebit de imprevizibil – într-o așa aglomerație nu ai ce să controlezi, oricât de mulți agenți de pază sau jandarmi ai avea .

Adolescenții au nevoie de tine.

Nu de un mesaj pe telefon (de fapt și telefonul rămâne fără semnal). Nu de o promisiune că „o să fie bine”.

Fizic. Acolo. Lângă el. În mulțime. În noroi. În agitație. Cu el.

Recomandarea mea e simplă:

Dacă adolescentul tău de 15, 16 sau 17 ani vrea să meargă la Beach, Please ai 2 opțiuni: poți să spui DA sau NU (să mai crești), iar dacă ai spus DA mergi cu el. Stai cu el. Nu ca să-l controlezi. Ci ca să-l protejezi.

Pentru că el nu va ști când să plece. Nu va înțelege ce înseamnă pericol. Nu va putea să iasă din haos.

Dar tu vei putea.

Asta înseamnă responsabilitate.

Asta înseamnă grijă.

Asta înseamnă să fii părinte“.

Rapperii străini, probleme cu drogurile

Psihologul Mihai Copăceanu precizează că, în urma analizei pe care a făcut-o, toţi cei 21 de rapperi străini invitaţi la Beach, Please! abordează drogurile în muzica şi în viaţa lor.

„Toți cei 21 de rapperi străini invitați la Beach, Please abordează drogurile în melodiile lor dar și…în viața lor. Da, ați citit bine, toti cei 21.

Ca părinți, cât de bine cunoaștem mesajele melodiilor artiștilor care vor cânta la Beach, Please și cât de mult cunoaștem viața acestor artiști internaționali?

Mi-a luat câteva ore bune să mă informez, să caut, să citesc, să ascult, artist cu artist, melodie cu melodie și să-mi dau seama că tematica consumului de droguri este una centrală pentru toți artiștii internaționali și desigur pentru sutele de mii de adolescenți care ascultă și cunosc melodiile acestor artiști și pentru cei peste 150.000 (sau mai mulți) care vor fi 5 zile și 5 nopți la festival.

Cum spuneam într-un alt articol, unii vor consuma pentru prima dată droguri acum, la Beach, Please.

Păi ce poate fi o mai mare sărbătoare, o mai mare bucurie, un prilej mult mai special decât acesta când vin atât de mulți faimoși rapperi din lume și cum să nu profiți de acest prilej. Că doar tinerii nu vor sta în mană cu o sticlă de apă minerală sau suc de mere.

Nu e vorba doar de ritm, de stil, e vorba de conținutul și mesajul versurilor explicit despre droguri și despre un stil de viață și mai mult de viața tumultoasă și deseori infracțională a multora dintre artiști așa cum voi argumenta mai jos. E un articol lung, dar merită citit.

Adolescenții sunt interesați de aceste aspecte, de copilăria, adolescența, viața, dramele, infracțiunile, suferințele, gândirea și comportamentul și desigur de mesajul public al idolilor lor. E mai mult evident că ascultăm o melodie și preferăm un artist pentru că ne place, pentru că rezonăm cu acesta și pentru că în unele versuri simțim la fel și gândim la fel.

Nu e nicio îndoială. Deseori ne atașăm de el, de îndrăgostim de el, ascultăm zilnic de mai multe ori aceleași melodii. Creștem cu un artist și iată facem orice ca să ajungem la un concert. Cu atât mai mult când e vorba de adolescenți în formare, în formarea personalității și identității lor.

Din același motive respingem alți artiști, care nu ne plac, cu care un rezonăm.

Și totuși cât de mult influențează mesajul artistului, propria mea viață rămâne o temă de studiat, iar răspunsurile sunt complet individuale.

Citeste mai mult

Articolul precedent

Ce alimente să consumi în zilele caniculare! Cum să îți hidratezi corect organismul! 

Urmatorul articol

Consiliul Județean Cluj pune în mișcare 7 kilometri de drumuri: asfalt nou și siguranță pe DJ 182E

Related Posts

Stiri Olt

Dacian Cosmin Dragoș, numit de Nicușor Dan judecător la Curtea Constituțională

08/07/2025
Stiri Olt

Vrei să-ți iei casă în Craiova? Xpert Casa BCR te ajută pas cu pas

08/07/2025
Stiri Olt

Tânără ucisă, găsită într-o casă incendiată. În urmă cu câteva luni, fusese bătută şi răpită de fostul iubit

08/07/2025
Stiri Olt

Bărbat mort după ce a fost aspirat de motorul unui avion pe aeroportul din Bergamo

08/07/2025
Stiri Olt

1.800 de lei amendă şi permisul suspendat 3 luni pentru un tânăr prins de radar cu 240 km/h

08/07/2025
Stiri Olt

Achiziţiile nu se opresc la U Craiova! Darius Fălcușan, pregătit să scrie istorie în alb-albastru

08/07/2025
Next Post

Consiliul Județean Cluj pune în mișcare 7 kilometri de drumuri: asfalt nou și siguranță pe DJ 182E

Cele mai recente stiri

  • Șantierul sălii de sport de la Doclin, blocat pentru cel puțin șase luni! 08/07/2025
  • Consiliul Județean Cluj pune în mișcare 7 kilometri de drumuri: asfalt nou și siguranță pe DJ 182E 08/07/2025
  • Beach, Please!: Semnal de alarmă tras de psihologul Mihai Copăceanu. Selly, în vizorul criticilor 08/07/2025
  • Ce alimente să consumi în zilele caniculare! Cum să îți hidratezi corect organismul!  08/07/2025
  • Profesorul Dacian Cosmin Dragoș, numit judecător la CCR de către președintele Nicușor Dan 08/07/2025
  • Incendiu de pădure la Jina. Intervenția este dificilă / foto 08/07/2025
  • Vremea Valea Manastirii, Gorj 08/07/2025
  • FOTO | Fost expert juridic în echipa României în litigiul arbitral Roșia Montană numit judecător al Curții Constituționale: Cine este Dacian Cosmin Dragoș 08/07/2025
  • Mai mulți bucureșteni, amendați pe bandă rulantă pentru depozitarea ilegală a gunoaielor în Sectorul 2. PS2: Un sector curat și civilizat depinde de fiecare dintre noi 08/07/2025
  • Încă un pas către refacerea Spitalului de Boli Infecţioase. "Am avansat considerabil" 08/07/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24