• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
18/07/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Olt

Bacteria Helicobacter Pylori ar putea provoca milioane de cazuri de cancer de stomac

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
18/07/2025
in categoria Stiri Olt
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Bacteria Helicobacter Pylori ar putea provoca milioane de cazuri de cancer de stomac, în următorii ani. Este al cincilea tip de cancer ca mortalitate la nivel mondial, deși în majoritatea cazurilor ar putea fi prevenit.

Și situația nu se îmbunătățește: la nivel mondial, 15,6 milioane de persoane din generația născută între 2008 și 2017 ar trebui să dezvolte cancer de stomac în cursul vieții. Acesta este previziunea unui studiu publicat recent în revista Nature, care îndeamnă la luarea de măsuri împotriva principalului factor de risc al acestui tip de cancer: bacteria Helicobacter pylori. Potrivit autorilor studiului, măsurile de diagnosticare și prevenire ar putea preveni trei sferturi din aceste cazuri viitoare, scrie Le Figaro.

Helicobacter pylori este o bacterie „specific umană”

Helicobacter pylori este o bacterie „specific umană”, explică dr. Émilie Bessède, medic în cadrul serviciului de bacteriologie al CHU din Bordeaux. Se transmite mai ales în copilărie, cel mai adesea în cadrul aceleiași familii, prin contact direct cu saliva infectată sau prin regurgitarea sau vărsături.

„Bacteria colonizează apoi mucoasa stomacului, provocând o inflamație cronică”, explică dr. Bessède. Ea este capabilă să supraviețuiască în mucoasa gastrică, în ciuda acidității acestui mediu. „După câteva decenii, leziunile provocate de Helicobacter pylori pot duce la cancer”, indică dr. Bessède. Se estimează că bacteria este prezentă la peste 90% dintre persoanele cu cancer de stomac. „Deși este prezentă la 50% din populația mondială, doar 1% dintre persoanele infectate vor fi afectate de cancer gastric”, precizează dr. Émilie Bessède.

În majoritatea cazurilor, aceasta provoacă alte patologii, printre care ulcerele. Dar de ce poate fi mult mai periculoasă la unele persoane? Acest lucru se explică „prin factori de mediu, genetici și alimentari care influențează, de asemenea, progresia bolii”, explică medicul.

„Continentul asiatic a cunoscut întotdeauna rate de infecție mai mare“

Potrivit studiului Nature, aproape 7 din 10 cazuri de cancer gastric vor fi concentrate în țările asiatice, în principal în China și India, cu 10,6 milioane de cazuri așteptate în următorii ani. Un fenomen care se explică prin ponderea demografică a acestor țări, dar și prin virulența H. pylori. „Istoric, continentul asiatic a cunoscut întotdeauna rate de infecție mai mari”, afirmă dr. Young Park, epidemiolog la Centrul Internațional de Cercetare a Cancerului (Circ), un institut al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Pe de altă parte, „tulpini prezente în Asia sunt mult mai cancerigene decât cele întâlnite în Europa”, completează Emilie Bessède. Alte explicații, potrivit dr. Young Park: „Schimbările demografice, precum creșterea și îmbătrânirea populației.”

În Franța, se preconizează aproximativ 73.000 de cazuri de cancer de stomac în rândul generației născute între 2008 și 2017, dintre care 43.800 vor fi atribuite Helicobacter pylori.  În Europa, incidența ar trebui să crească la 900.800 de cazuri. „Unele țări europene cu un indice de dezvoltare umană (IDU) ridicat sau foarte ridicat ar putea chiar înregistra o scădere”, precizează studiul. În schimb, continentul african va înregistra cea mai mare creștere a numărului de cazuri, din cauza unui efect demografic: populația africană ar trebui să se dubleze până în 2050 și chiar să se quadrupleze până în 2100.

Majoritatea cazurilor de cancer de stomac ar putea fi prevenite

În Africa subsahariană, o regiune cu o incidență redusă până în prezent, „numărul de cazuri ar putea crește de șase ori față de 2022 în următoarele decenii”, precizează dr. Young Park. De remarcat că condițiile de igienă, nefavorabile în unele țări, pot de asemenea favoriza infecțiile cu Helicobacter pylori.

Aceste cifre sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât majoritatea cazurilor de cancer de stomac ar putea fi prevenite. „Strategiile de depistare și tratament ar putea reduce numărul de cazuri cu până la 75%”, afirmă autorii studiului. Există, într-adevăr, un tratament care, în 90% dintre cazuri, permite eliminarea infecției în mai puțin de două săptămâni. „Trebuie luate 10-12 capsule pe zi, ceea ce poate fragiliza flora intestinală și genera costuri importante”, precizează însă dr. Bessède. Există mai multe metode de diagnosticare a infecției (test respirator, analiză a scaunelor, fibroscopie gastrică).

În cazul durerilor repetate la nivelul stomacului sau al antecedentelor familiale de ulcere și/sau cancer gastric, trebuie să se consulte medicul curant. În Japonia, unde bacteria este deosebit de agresivă, se recomandă efectuarea unui test începând cu vârsta de 40 de ani pentru a identifica purtătorii și a-i trata înainte de apariția posibilă a cancerului, care apare adesea în jurul vârstei de 70 de ani.

Însă în Franța, unde H. pylori este mai puțin răspândită (30% din populație este afectată), nu există o strategie de screening sistematic. „Ideal ar fi să se adopte strategia Japoniei la nivel mondial, dar acest lucru necesită resurse financiare prea importante”, regretă Émilie Bessède.

Citeşte şi: Oamenii de știință au descoperit de ce femeile sunt de două ori mai predispuse la Alzheimer decât bărbații

Citeste mai mult

Articolul precedent

(VIDEO) Suspiciuni legate de o firmă de dezmembrări auto

Related Posts

Stiri Olt

(VIDEO) Casa Albă anunță că Trump a fost diagnosticat cu o afecțiune venoasă, după întrebări legate de vânătăi

18/07/2025
Stiri Olt

Unde se câștigă cel mai bine în România

18/07/2025
Stiri Olt

Pastă de peşte extrafină și gustoasă

18/07/2025
Stiri Olt

Bancul Zilei

18/07/2025
Stiri Olt

Horoscop

18/07/2025
Stiri Olt

Poşta Română introduce un nou serviciu pentru români, în parteneriat cu CEC Bank şi Visa. Bani pe card instantaneu

18/07/2025

Cele mai recente stiri

  • Bacteria Helicobacter Pylori ar putea provoca milioane de cazuri de cancer de stomac 18/07/2025
  • (VIDEO) Suspiciuni legate de o firmă de dezmembrări auto 18/07/2025
  • (VIDEO) Casa Albă anunță că Trump a fost diagnosticat cu o afecțiune venoasă, după întrebări legate de vânătăi 18/07/2025
  • Unde se câștigă cel mai bine în România 18/07/2025
  • CFR Cluj s-a calificat în turul al doilea preliminar al Europa League 18/07/2025
  • Dezamăgire sau așteptări prea mari? Ce a lipsit de la concertul lui Justin Timberlake de la Electric Castle. 18/07/2025
  • CNAIR: S-a emis autorizaţia pentru lucrările la tunelul Robeşti de pe autostrada Sibiu-Piteşti 18/07/2025
  • Adolescent de 16 ani, arestat preventiv după ce şi-a tăiat la gât fosta iubită 18/07/2025
  • Deținătoarea recordului mondial la maraton a fost suspendată provizoriu pentru dopaj 18/07/2025
  • Bijuteria Bucureștiului. Pantelimonul petrece toată vara la Terasa Marius, cu șpriț rece la 5 lei, grătare, bârfă și papanași de dimineața până seara.  18/07/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24