Dacă te plimbi prin farmacia sau supermarketul local, cu siguranță vei da peste probiotice și prebiotice.
Sunt adăugate în anumite alimente. Vin sub formă de suplimente pe care le poți bea sau lua ca pastile. De asemenea, se găsesc în mod natural în alimentele de zi cu zi.
S-ar putea să ai o idee vagă că probioticele și prebioticele sunt sănătoase. Sau poate ai auzit că sunt bune pentru „microbiomul” tău.
Dar ce este de fapt microbiomul tău? Și care este diferența dintre probiotice și prebiotice?
Mai întâi, câteva definiții
Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU și Organizația Mondială a Sănătății definesc probioticele ca fiind „microorganisme vii care, atunci când sunt administrate în cantități adecvate, conferă un beneficiu pentru sănătate”. Aceste microorganisme sunt bacteriile și drojdiile din alimente precum iaurtul, varza murată și kombucha, și din suplimente.
Dar prebioticele se referă la „hrana” de care probioticele au nevoie pentru a supraviețui și a se reproduce.
Prebioticele sunt mai bine cunoscute sub denumirea de fibre alimentare. Ele includ tipuri specifice de fibre numite fructani de tip inulină, galacto-oligozaharide, amidon rezistent și pectină. Prebioticele se găsesc în mod natural în alimentele vegetale, sunt adăugate în alimente (cum ar fi pâinea și cerealele pentru micul dejun) și vin sub formă de suplimente.
Fibrele alimentare rămân nedigerate în stomac și intestinul subțire până când ajung în intestinul gros. Acolo, microorganismele (probioticele) descompun (sau fermentează) fibrele (prebioticele), transformându-le în metaboliți sau nutrienți legați de o sănătate mai bună.
Cum se raportează la microbiomul tău?
Se spune că atât probioticele, cât și prebioticele încurajează un microbiom sănătos. Acesta este o comunitate sănătoasă de microorganisme diferite care trăiesc în sau pe corpul tău. Acestea includ cele din gură, intestin, piele, sistemul respirator și tractul urogenital (care gestionează urina și are funcții reproductive).
Microbiomul fiecăruia este diferit și variază de-a lungul vieții. De exemplu, schimbarea dietei, activitatea fizică, igiena, administrarea de antibiotice sau o infecție afectează toate microbiomul tău.
Microbii din intestinul fiecăruia alcătuiesc microbiomul individual.
Acești factori pot schimba diversitatea microbiomului tău, adică câte tipuri diferite de microorganisme ai. Acești factori pot, de asemenea, să modifice raportul dintre microorganismele sănătoase și cele nesănătoase.
Când microbiomul tău este mai puțin divers sau când numărul de microorganisme nesănătoase depășește numărul celor sănătoase, acest lucru este cunoscut sub numele de disbioză. Aceasta poate duce la probleme, inclusiv diaree sau constipație, sindromul intestinului iritabil, sângerarea gingiilor, dermatită atopică (eczema) sau acnee.
Probioticele și prebioticele sunt comercializate ca modalități de a susține un microbiom sănătos și divers și de a ajuta la reducerea șanselor de disbioză.
Deoarece administrarea de antibiotice îți poate altera microbiomul, ele sunt, de asemenea, comercializate ca o modalitate de a îmbunătăți diversitatea microbiană în timpul sau după administrarea de antibiotice.
Funcționează probioticele?
Microbiomul joacă un rol crucial în sănătatea noastră. De exemplu, un microbiom sănătos a fost legat de un risc redus de cancer, boli cardiovasculare (de inimă), boli alergice și boala inflamatorie intestinală.
Dar ce zici de administrarea de suplimente probiotice pentru a-ți stimula microbiomul?
O analiză a studiilor clinice a examinat suplimentele probiotice la persoanele sănătoase. Nu a constatat nicio creștere a diversității microbiomului lor.
O altă analiză a studiilor clinice a examinat impactul suplimentelor probiotice în timp ce oamenii luau antibiotice. Diversitatea microbiomului lor nu s-a îmbunătățit.
Un alt studiu care nu a fost inclus în aceste două analize a constatat că probioticele ar putea agrava diversitatea microbiană pe termen scurt. A constatat că suplimentele probiotice au întârziat restabilirea microbiomului după administrarea de antibiotice.
Dar prebioticele?
Au existat puține studii privind impactul suplimentelor prebiotice administrate singure de către persoanele sănătoase. Cu toate acestea, există studii privind persoanele care iau prebiotice cu probiotice asupra unor aspecte particulare ale sănătății.
De exemplu, o analiză amplă a examinat diverse rezultate neuropsihiatrice, inclusiv demența, boala Parkinson și tulburarea cognitivă ușoară, atunci când oamenii au luat prebiotice și probiotice (împreună sau separat). O altă analiză a examinat efectul prebioticelor, probioticelor sau sinbioticelor (suplimente care conțin atât prebiotice, cât și probiotice) asupra persoanelor cu diabet.
Dar constatările lor nu sunt concludente. Deci avem nevoie de mai multe cercetări pentru a recomanda în mod obișnuit aceste suplimente. De asemenea, ele nu înlocuiesc medicamentele standard și o dietă sănătoasă și echilibrată.
Deci, cum îmi mențin microbiomul sănătos?
Probioticele și prebioticele naturale se găsesc în alimentele de zi cu zi.
Probioticele se găsesc în alimentele fermentate, cum ar fi brânza, varza murată, iaurtul, miso, tempeh și kimchi.
Alimentele fermentate, cum ar fi kimchi, pot fi o sursă gustoasă de probiotice.
Prebioticele se găsesc în alimentele care conțin fibre – toate alimentele vegetale. Este important să ai o varietate de alimente vegetale în dietă. Acest lucru va asigura că obții toate tipurile diferite de fibre necesare pentru a menține bacteriile sănătoase în viață și pentru a crește diversitatea microbiomului tău.
Consumul de alimente, mai degrabă decât suplimentele, înseamnă, de asemenea, că obții nutrienții suplimentari din alimente.
Ghidul australian pentru o alimentație sănătoasă recomandă o dietă bogată în alimente vegetale și promovează consumul de alimente fermentate (sub formă de brânză și iaurt). Această combinație este ideală pentru menținerea unui microbiom sănătos.
Articolul Avem nevoie de ambele? Care este diferența dintre Probiotice și Prebiotice apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult