Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila a anunțat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, în ce va consta pachetul de măsuri „privind reforma administrației publice locale”.
Cseke Attila a anunțat că autoritățile locale vor decide dacă vor mai avea jocuri de noroc sau nu în localitate.
„Autoritatea locală poate decide amplasarea acestor activități de jocuri de noroc pe o anumită zonă”
“Vă spun câteva măsuri din cele 2 componente pe partea de administrație și aș începe cu componenta descentralizare, unde vom propune o simplificare a procedurilor de descentralizare, astfel încât să existe posibilitatea, într-un termen cât mai rapid posibil, să predăm atribuții de la nivelul administrației publice centrale către nivelul administrației publice locale, împreună cu resursele financiare aferente și unde este cazul și cu imobilele care însoțesc aceste atribuții.
Aceasta este partea generală pe modificarea Codului administrativ, pe procedura de descentralizare. O măsură specifică pe care o propunem în acest pachet este aceea referitoare la descentralizarea activității organizării jocurilor de noroc, astfel încât autoritatea locală, în speță, primăria, să aibă dreptul de a decide dacă autorizează, își dorește sau nu autorizează, nu își dorește efectuarea sau această activitate de jocuri de noroc, pe raza localității pe care o gestionează.
De asemenea, autoritatea locală poate decide, în cazul în care răspunsul este afirmativ, amplasarea acestor activități de jocuri de noroc pe o anumită zonă, pe anumite străzi pe care le identifică după nevoia și interesul local.
De asemenea, autoritatea locală poate să decidă instituirea unei taxe speciale anuale, care se va plăti de către operatorul licențiat pe jocuri de noroc care își desfășoară astfel activitatea.
Conform procedurii, în 30 de zile de la notificarea de la operatorul licențiat, că dorește să deschidă o asemenea activitate, autoritatea locală va putea decide, va da un acord sau un refuz. În ceea ce privește activitățile care se desfășoară în prezent va fi instituit un termen de 6 luni de zile, un termen tranzitoriu.
În aceste 6 luni de zile, cei care desfășoară aceste activități vor trebui să ceară acceptul autorității locale. Dacă există acceptul autorității locale, activitatea poate continua în condițiile legii, dacă acest accept nu va exista, va exista un refuz, atunci activitatea nu se va mai desfășura pe raza localității respective. Este o măsură de descentralizare. Este o măsură prin care autoritatea locală, comunitatea locală poate să decidă dacă are nevoie, are un interes de a avea o asemenea activitate pe raza localității și, evident, să impună o taxă specială.
Dacă nu există acest interes, atunci poate împiedica, practic, această activitate.
În ceea ce privește măsurile propuse pentru creșterea capacității financiare a unităților administrativ teritoriale, aș exemplificat câteva dintre ele. Toate se bazează pe principiul justiției și echității sociale. Este corect ca nu numai unii să plătească dările, taxele și impozitele și amenzile contravenționale. Este incorect ca numai unii să plătească aceste taxe și impozite. La sfârșitul lunii ianuarie, să vedeți cozi la ghișeele deschise de autoritățile locale. Cetățeni care, în fiecare an, își plătesc, au acest simț civic și obligație, până la urmă, iar alții nu plătesc de ani de zile.
Toate aceste măsuri se bazează pe acest principiu al justiției și echității, astfel încât nu numai unii să plătească aceste taxe și impozite și amenzile contravenționale. Drept urmare, se vor institui măsuri prin care alte venituri ale unei persoane domiciliată pe raza unei unități administrativ teritoriale, să poată fi reținută la sursă, o parte din aceste venituri, conform Codului de procedură civilă, și aceste venituri să poată fi lunar, până la stingerea debitului, să fie virate direct în contul unității administrativ teritoriale. Astfel încât nu primăria să umble cu titlu executoriu în mână prin tot felul de proceduri birocratice”, a declarat ministrul.
Sursa: b1tv.ro
Articolul Autoritățile locale vor decide dacă vor sau nu jocuri de noroc în localitate. Ministrul Cseke Atilla: “Este o măsură de descentralizare, prin care autoritatea locală poate să decidă” apare prima dată în Olt Alert.
Citeste mai mult