Stabilit de mai bine de 12 ani în București, reșițeanul dovedește că a făcut cea mai bună alegere prin plecarea sa în capitală.
Inițial, motivul a fost un master în Managementul instituțiilor media absolvit la Universitatea București, care îngloba atât jurnalism cât și publicitate, digital și tot ce ține de zona aceasta. „Pot spune că pentru mine este un compromis Bucureștiul, am ceva regrete că am plecat din Timișoara după ce am terminat Facultatea de Jurnalism la Universitatea de Vest, dar acum mă gândesc la oportunitățile pe care capitala mi le-a oferit. Ca nivel, nu puteam să fac nici măcar în Timișoara ceea ce fac aici și mai ales ceea ce am făcut ca să devin ce sunt. Când eram student, profesoara mea Oana Barbu mă trimitea la diferite conferințe de comunicare, publicitate, acolo unde am cunoscut mediul și astfel mi-am dat seama că îmi place. Întâlnirea cu oameni de comunicare, de PR, moderatori, speackeri din București de la mari agenții de publicitate, mi-a marcat viața. La vremea respectivă era foarte mare bătaie pe joburi fiindcă erau puține”, mărturisește reșițeanul care, în anul 2022 semnala pe Facebook, un alt moment al deciziilor sale extrem de importante pentru creșterea sa profesională. „Sunt opt ani de când lucrez zi de zi în social media. Sunt opt ani de când am avut ocazia să creionez și să cresc unele dintre cele mai mari branduri prezente în România, să mă bucur în fiecare sezon de premii ale industriei și de recunoaștere națională și internațională.
Arnold Vieru la Gala Romanian PR Award
Și sunt anii în care am cunoscut și am lucrat cu oameni extraordinari, iar câțiva au devenit parte din familia pe care fiecare și-o alege. Mă bucur că a venit momentul în care să trec, împreună cu doi dintre prietenii mei, Cora Diaconescu și Mihai Nistor, la următorul nivel, cel al antreprenoriatului în ceea ce știm noi să facem cel mai bine: digital advertising. Bun venit în lume, Bad Habits. Cu siguranță veți mai auzi de noi.” Da, Bad Habits a crescut devenind una dintre agențiile înspre care s-au îndreptat numeroși parteneri importanți de pe piața vânzărilor. Experiența acumulată timp de opt ani în vechea firmă, (Tribal), acolo unde a lucrat pentru mărci consacrate (Danone, Samsung, etc.) i-a fost piatră de temelie în noua agenție înființată în timpul pandemiei, alături de prieteni. În portofoliul Bad Habits se regăsesc în prezent companii mari, între care: rețeaua Regina Maria, Spitalul Ponderas, Heineken, OLX, Strongbow, Covalact de Țară, Erste Asset Management, etc.
„Avem un sediu, chiar dacă nu e obligatoriu să ne vedem la birou. Cu toții suntem 9, avem colegi din Cluj, din Timișoara și desigur, din București. Nouă ne place să glumim și spunem că suntem o agenție butic, dar una de top.” Un colectiv mic, dar putere mare!
Ca să lucrezi în social media, trebuie să fii făcut pentru asta!
„Eu cred că nu oricui i se potrivește acest job și nu aș recomanda pentru că este foarte solicitant, doar prin prisma faptului că tot ceea ce se întâmplă în social-media, se schimbă cu o viteză amețitoare, trebuie să ții pasul constant cu tot ceea ce e nou, cu platforma, cu produsul. În plus sunt foarte mult platforme social media. Au apărut Instagram, TikTok, Reddit, BeReal, Discord, Trend, etc. și tu trebuie să fii peste tot. Altfel, da, este un mediu foarte competitiv. Meseria de social media manager nici nu există în Nomenclatorul ocupațiilor din România, noi suntem aruncați la grămadă, într-o singură categorie de „specialiști PR”. Chiar am făcut o campanie și am atras atenția asupra modului cum sunt clasificate meseriile. Pentru faptul că este o ocupație nouă, adaugă foarte multe responsabilități. Acum zece ani nu existau bloggeri, vloggeri, creatori de conținut de care tot noi ne ocupăm. Deci, trebuie să fii mereu la curent cu ce apare. Dacă ai plecat într-o vacanță de două săptămâni, posibil să te întorci la birou și să trebuiască să înveți lucruri. Asta e problema că nu poți face diferența dintre viața profesională și cea personală, ești mereu conectat! Nu ai închis ușa de la birou și ai plecat acasă după opt ore. Până la urmă și în jurnalism e cumva la fel, deci există niște similitudini.”
De trei ani, Arnold Vieriu predă un curs în limba engleză, de branding în social-media, la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București, pentru masteratul specializării Advertising and Digital Communications, cursanților internaționali ai programului Erasmus.
Arnold Vieru cu un grup de studenți Erasmus
Vă mai amintiți de pagina de Facebook intitulată: „Ești din Reșița, dacă…”?
Ei, bine, Arnold Vieriu este creatorul ei și acest lucru se întâmpla în urmă cu zece ani. Scopul grupului a fost unul informativ, pentru a crea zâmbete prin readucerea în prezent a unor locuri cunoscute, a unor regionalisme, pentru a-i „aduce” pe reșițenii plecați din oraș mai aproape de locuri cunoscute, de familii și prieteni, pentru restabilirea vechilor conexiuni pentru recreere. Inițiativa a fost apreciată de alți numeroși internauți, astfel încât după modelul reșițeanului mediul online s-a umplut de grupuri intitulate „Ești din…”. Cele mai puternice, cu mii de urmăritori au fost create în Târgu Mureș, Cluj, Timișoara și în alte localități mai mici.
Autorul spune că în prezent pagina s-a transformat în Visit Reșița, acolo unde se află „Comunitatea reșițenilor de pretutindeni mândri de orașul lor! Legende urbane ale Reșiței și amintiri hazlii petrecute în orașul de pe Bârzava.”
Rotaract Club Reșița, motiv de mândrie
Arnold Vieriu amintește de numeroasele acțiuni de voluntariat în care a fost cooptat și s-a implicat încă de pe vremea când activa în organizația reșițeană și pe timpul cât a asigurat președinția acesteia. „A trebuit să particip la conferințele altor cluburi din țară, să particip la diverse evenimente ale tinerilor din alte orașe, să mențin contacte, toate acestea au însemnat oportunități extraordinare, provocări deosebite pentru mine, un simplu elev de liceu.”
Cert este că din toate provocările care s-au ivit de-a lungul anilor a avut ce învăța, unele l-au călit, altele i-au dat aripi, modelând omul valoros care a ajuns în prezent!