Pensiile nu vor mai creste cu 8% din septembrie 2021, asa cum prevede legea, ci de la 1 ianuarie 2022, dupa cum a anuntat luni presedintele PNL Ludovic Orban. Initial, pensiile ar fi trebuit majorate anul acesta cu 40%.
Bugetul Romaniei pe anul 2021 nu va prevede si cresterea pensiilor, asa cum asteptau milioane de pensionari si dadeau asigurari chiar si cei aflati la guvernare.
Guvernantii incearca astfel sa se incadreze intr-un deficit bugetar de 7%, in conditiile unei economii puternic afectate de criza pandemiei Covid-19.
Practic, pensiile vor fi ”inghetate” anul acesta la valoarea lor actuala si vor fi majorate abia de la 1 ianuarie 2022. Pana atunci, vor fi recalculate cat mai repede posibil, ”astfel incat sa se faca dreptate pentru pensionari”, a declarat presedintele PNL Ludovic Orban.
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), Romania avea in al treilea trimestru al anului 2020 un numar de 5.125.000 de pensionari, din care 4.675.000 incadrati in bugetul asigurarilor sociale de stat. Restul reprezinta beneficiarii de pensii speciale.
Pensia medie din sistemul asigurarilor sociale de stat a fost in intervalul citat de 1.454 lei.
Cheltuielile cu pensiile din sistemul public s-au ridicat in 2020 la aproape 85 de miliarde de lei, ceea ce a reprezentat 7,5% din PIB-ul estimat.
”Exista o decizie luata, privitoare la pensii. Pensiile vor creste de la data de 1 ianuarie 2022. La baza cresterii punctului de pensie sta formula care a existat in Legea 263, si anume compensarea in proportie 100% a pierderii puterii de cumparare ca urmare a inflatiei si, de asemenea, cresterea puterii de cumparare prin cresterea punctului de pensie cu 50 % din cresterea salariului mediu brut pe economie”, a anuntat luni Orban decizia coalitiei de guvernare.
Liderul liberal a explicat ca sistemul folosit pana acum, de a creste punctul de pensie in iulie- septembrie, a provocat „multe anomalii, discrepante”.
Cat priveste procedura de recalculare, aceasta ”urmareste un lucru foarte simplu, si anume, daca un pensionar are o contributie similara sa aiba aceeasi pensie indiferent de anul in care s-a pensionat”, a mai spus Ludovic Orban.
Florin Citu, in ianuarie 2021: Anul acesta pensiile vor fi mai mari decat pensiile de anul trecut
Pensiile au reprezentat cea mai mare provocare in alcatuirea bugetului de stat pe 2021. Teoretic, acestea trebuiau sa creasca anul acest cu 40%, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat constitutionala o lege promovata in acest sens de PSD.
Anterior, guvernantii anuntau o majorare a pensiilor de maxim 8%, iar ministrul Muncii, Raluca Turcan, dadea ca sigura in luna ianuarie cresterea pensiilor in 2021 cel putin cu rata inflatiei.
Tot in ianuarie, premierul Florin Citu declara ca pensiile de anul acest vor fi mai mari decat cele din 2020.
“Cheltuielile cu pensiile cresc in acest an cu aproape 8 miliarde de lei – ca sa intelegem procedura de bugetare. Pana sa incepem orice anul acesta, vezi daca ies cheltuielile cu 8 miliarde de lei de la majorarea punctului de pensie din septembrie si alocatiile cu inca 2,3 miliarde de lei. Deci, suplimentam bugetul de anul acesta, fara sa facem nimic, cu aproape 11 miliarde de lei, adica 1,1% din PIB. Pensiile, anul acesta, vor fi mai mari decat pensiile de anul trecut si asta este cert, iar bugetul se construieste pe legislatia in vigoare”, a afirmat primul ministru.
Saptamana trecuta, premierul Florin Citu anunta deja ca bugetul pe 2021 nu va prinde si majorarea pensiilor.
Asta in conditiile in care programul de guvernare al coalitiei PNL-USR PLUS- UDMR se prevedea majorarea anuala a valorii punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflatiei si minim 58,5% din rata de crestere a salariului mediu brut pe economie.
A inceput evaluarea tuturor dosarelor de pensie
Pe de alta parte, Ministerul Muncii a inceput evaluarea tuturor dosarelor de pensie si pregatirea unei noi legi, pentru ca in urmatorul an si jumatate, 5 milioane de pensii sa fie recalculate.
Astfel, ar urma sa fie eliminate situatiile din prezent in care oameni cu acelasi punctaj primesc pensii diferite.
Evaluarea dosarelor inseamna crearea unei baze de date constituita pe informatiile colectate de casele de pensii, informatii care vor fi colectate in sistemul informatic al Casei Nationale de Pensii pentru realizarea recalcularii pensiilor si punerii in plata a pensiilor recalculate.
”Pasul acesta are la baza contributitivitate si echitate in sistemul de pensii. incepem evaluarea acestor dosare care vor sta la baza procesului de recalculare a pensiilor. Recalcularea se va face in baza unei noi legi care va inlocui legea 127/2019 si va contine o formula care va contine indicatorii inclusi in aceste dosare reevaluate. Exista o componenta tehnica de evaluarea si recalculare si una legislativa prin care noi pregatim o noua lege care sa contina o formula de calcul a pensiilor sustenabila si care sa aduca contributivitate si echitate”, a declarat ministrul Raluca Turcan.
Noua majoritate parlamentara vrea sa elimine anul acesta pensiile speciale si, pana la cresterea pensiilor sociale, guvernantii vor sa elimine pensiile speciale.
Potrivit unui calcul al Ministerului Economiei, pentru cele 10 categorii de angajati care primesc pensii speciale, aceasta cheltuiala a crescut cu 60% in ultimii cinci ani.
Cea mai mare crestere a fost in cazul parlamentarilor, unde totalul pensiilor speciale s-a triplat, la fel si in cazul magistratilor, care de la 339 de milioane de lei, a ajuns la aproape 900. Astfel, de la 6,3 miliarde de lei, in 2016, cheltuiala cu pensiile speciale a ajuns la peste 10 miliarde, anul trecut.
Pensiile speciale ar urma sa fie eliminate de noua majoritate parlamentara.
Pensia speciala se calculeaza in functie de indemnizatia bruta lunara, care la randul ei se calculeaza in functie de salariul minim.
Sursa: www.infobraila.ro