Amnistia fiscală îi determină pe contribuabili, firme și persoane fizice, să reacționeze față de măsurile anunțate, iar opt din zece firme care solicită consultanță juridică privind amnistia au intenția de a achita datoriile, potrivit unei analize de specialitate, dată joi publicității.
După anunțul autorităților privind amnistia fiscală, numărul solicitărilor pentru consultanță juridică pe fiscalitate s-a triplat față de o perioadă obișnuită.
În paralel, unele dintre firmele fără datorii la stat doresc să știe dacă din punct de vedere juridic noile măsuri sunt discriminatorii și dacă există o cale legală de a contesta amnistia fiscală”,
“În ultimele zile, odată ce a fost anunțată amnistia fiscală, a apărut un val de solicitări privind înțelegerea din punct de vedere juridic a noilor măsuri propuse. De altfel, există o creștere semnificativă a interesului pentru conformarea fiscală voluntară. Numeroși contribuabili, atât persoane juridice, cât și fizice, manifestă o disponibilitate crescută de a-și achita debitele restante pentru a beneficia de facilitățile oferite de OUG nr. 107/2024. Cele mai multe solicitări (80%) au venit din partea firmelor, în cele mai multe cazuri firme cu restanțe la plata obligațiilor către stat, care sunt interesate să beneficieze la maxim de reducerile oferite prin amnistia fiscală. Acestea sunt din domenii ca IT, transporturi sau HoReCa. Concomitent, unele dintre firmele fără datorii la stat doresc să știe dacă din punct de vedere juridic noile măsuri sunt discriminatorii și dacă există o cale legală de a contesta amnistia fiscală”, a declarat Laurențiu Mihai, avocat specializat în drept fiscal și partener fondator al casei de avocatură LMVD.
Conform avocaților, amnistia fiscală poate reprezenta o eventuală încălcare a principiului contribuției echitabile la cheltuielile publice prevăzut la art. 56 din Constituție, sub aspectul justei așezări a sarcinilor fiscale. Deși contribuabilii care și-au achitat la timp obligațiile fiscale pot percepe această măsură ca fiind discriminatorie, posibilitățile lor de a contesta juridic amnistia fiscală sunt limitate.
“Contestarea directă a ordonanței de urgență în instanță de către un contribuabil care nu are datorii este improbabilă, întrucât acesta nu poate iniția în mod direct un litigiu strict pentru a invoca o excepție de neconstituționalitate”, explică reprezentanții societății de avocatură.
În ceea ce privește apelarea de către firmele și persoanele fizice la avocați specializați în drept fiscal pentru a afla dacă sunt eligibili pentru a beneficia de reducerile oferite prin amnistie și cum pot fi aceste măsuri cât mai avantajoase pentru ei, această consultanță juridică implică o analiză complexă și personalizată a situației fiecărui contribuabil.
Procesul începe cu o evaluare detaliată a istoricului fiscal al contribuabilului, incluzând toate obligațiile fiscale, cele potențial prescrise sau contestate, pentru a determina eligibilitatea și beneficiile amnistiei.
“În practică, întâlnim frecvent cazuri cu nuanțe juridice și fiscale complexe. (…) Scopul consultanței juridice este de a explica clientului implicațiile legale ale diferitelor opțiuni disponibile, de a-l ajuta să-și înțeleagă mai bine situația juridică, precum și drepturile și obligațiile care îi revin în contextul specific al amnistiei fiscale. (…) Decizia finală privind plata datoriilor aparține întotdeauna clientului. Există și contribuabili care doresc să beneficieze de amnistie, dar care nu vor avea disponibilitățile bănești pentru a achita debitul principal restant. Însă cei mai mulți contribuabili și-au exprimat intenția de a achita datoriile la stat”, a adăugat Laurențiu Mihai.
Casa de avocatură LMVD anticipează o îmbunătățire a conformării fiscale voluntare, cel puțin pe termen scurt, pe măsură ce contribuabilii profită de această oportunitate pentru a-și regulariza situația fiscală.
Pe termen scurt, noua amnistie fiscală va avea efectul scontat, al conformării fiscale și maximizării colectării debitelor fiscale restante, însă este văzută și ca un semn de “slăbiciune” a statului în fața fenomenului evaziunii fiscale și a incapacității sale de a asigura pârghii eficiente pentru colectarea creanțelor fiscale.
“Dacă statul român va adopta în mod regulat asemenea măsuri de amnistie, există riscul de a crea un precedent periculos. Acest lucru ar putea încuraja anumite categorii de contribuabili să amâne în mod deliberat conformarea fiscală voluntară, în speranța că vor beneficia de viitoare amnistii”, se arată în analiză.
În paralel cu amnistia fiscală anunțată recent, controalele fiscale s-au amplificat notabil pe fondul unui deficit bugetar din ce în ce mai apăsător. Potrivit avocatului Laurențiu Mihai, în ultimele luni a crescut numărul clienților persoanelor fizice care au primit controale ANAF și este așteptată o amplificare a acțiunilor de control din partea ANAF, prin prisma faptului că impozitul pentru venitul din surse neidentificabile a crescut de la 16% la 70% de la 1 iulie 2024. Totodată, firmele plătitoare de TVA vor resimți un număr mai mare inspecții fiscale având ca obiect taxa pe valoare adăugată, cu scopul de a se reduce diferența dintre ce se colectează și ce ar trebui să fie colectat. (Agerpres)
The post Amnistia fiscală: 8 din 10 companii vor să achite datoriile la stat; bunii platnici o consideră discriminatorie și vor să o conteste appeared first on Obiectiv de Suceava.
Citeste mai mult