Anual, locuitorii Lugojului se luptă cu invazia de ambrozie, plantă alergenă care se găsește din belșug pe terenurile neîngrijite de pe raza municipiului, dar mai ales la periferie. Buruiana atinge perioada maximă de polenizare în lunile august – septembrie și se întinde până la sfârșitul lui octombrie.
Printr-un comunicat publicat pe site, reprezentanții administrației locale avertizează că în scopul instituirii unor măsuri de prevenire, combatere timpurie şi distrugere a buruienii, în cadrul obligațiilor legale ce îi revin, Primăria Lugoj va derula în perioada următoare, o campanie de creștere a gradului de conștientizare a pericolului răspândirii ambroziei și a efectelor negative asupra sănătății oamenilor.
„Primăria Municipiului Lugoj lansează Campania 2025 de informare privind prevenirea și combaterea ambroziei (Ambrosia artemisiifolia), o plantă invazivă extrem de alergenă, cu efecte grave asupra sănătății și mediului”, a transmis Primăria Municipiului Lugoj.
Ambrozia este considerată o adevărată amenințare pentru agricultură, mediu şi sănătate publică.
Cea mai mare problemă la momentul actual o reprezintă zona terenului de fotbal de pe malul Timișului din cartierul Cotu Mic, care, din cauza acestei plante, de-a lungul anilor a fost un pericol pentru locuitorii din zonă.
Vegetație neîngrijită și ambrozie se află și în vecinătatea Căminului de Bătrâni ”Anita Heim” de pe strada Viorelelor, pe terenul abandonat aflat în spatele spitalului și în proximitatea blocurilor.
Ambrozie din abundență există și către cartierul ”Drăgan”, pe strada Zorilor, în zona Stadion, pe strada Oloșagului și în împrejurimi, în zona fostului Hipodrom și la poalele Dealului Vii, dar și în alte zone ale orașului.
Pe terenurile private, Primăria nu poate interveni, așadar, singura soluție este să trimită notificări către proprietarii acestora și să aștepte ca aceștia să ia măsuri.
Persoanele fizice și juridice au obligația de a efectua lucrări de combatere a ambroziei până la 30 iunie, în caz contrar se vor emite avertismente, iar ulterior se vor aplica sancțiuni cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, iar persoanele juridice cu amenzi de la 10.000 de lei la 20.000 de lei. Lucrările trebuie făcute din primăvară și repetate anual până la eradicare.
Citeste mai mult