Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani dintre cei 11 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni. Pe teritoriul țării sunt organizate 18.979 de secții de votare, potrivit Autorității Electorale Permanente. Românii cu drept de vot din diaspora vor vota în 965 de secții.
Unde pot vota românii la alegerile prezidențiale 2025 . La alegerile din 4 mai, alegătorul își poate exprima dreptul constituțional la una dintre următoarele secții de votare:
în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii;
alegătorul cu domiciliul sau reședința în municipiul București nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința, dar își poate exercita dreptul de a alege la orice secție de votare aflată în alt județ;
în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia;
în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate;
în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al unei secții de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția unde își desfășoară activitatea;
în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție care îi asigură accesul la urne.
Cu ce acte poți vota în România
Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, și anume: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).
Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
În țară, votarea se desfășoară duminică, între orele 7:00 – 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de a alege până cel mult la ora 23:59.
Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea ‘VOTAT’ înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează.
Cei 11 candidați care își dispută fotoliul de la Cotroceni sunt, potrivit ordinii de pe buletinul de vot:
* poziția 1 – George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)
* poziția 2 – George Crin Laurențiu Antonescu (Alianța Electorală ‘România, Înainte!’)
* poziția 3 – Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvați România)
* poziția 4 – Cristian Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
* poziția 5 – Marcela Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)
* poziția 6 – Victor Viorel Ponta (candidat independent)
* poziția 7 – Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
* poziția 8 – Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
* poziția 9 – John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
* poziția 10 – Petru Daniel Funeriu (candidat independent)
* poziția 11 – Nicușor-Daniel Dan (candidat independent)
Sursa: romaniatv.net
Articolul ALEGERI PREZIDENȚIALE 2025. Peste 18 milioane de alegători, așteptați duminică la urne. 11 candidați luptă pentru funcția de președinte al României apare prima dată în Olt Alert.
Citeste mai mult