Tot mai multe mămici refuză să își vaccineze copiii! În cadrul ședinței Colegiului Prefectural ce a avut loc miercuri, 30 aprilie, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare a tras un semnal de alarmă și a vorbit despre motivele pentru care tot mai multe mămici refuză să își vaccinează copiii.
După o prezentare a bolilor infecțioase cuprinse în strategia de supraveghere prin monitorizare, înregistrare, raportare și măsuri de intervenție în focare familiale sau de colectivitate (tuberculoza, hepatita cu virus B, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola, rubeola, paroditita epidemică, gripa), dr. Macrina Mihai, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Satu Mare, a tras un semnal de alarmă privind o tendință accentuată în ultimii ani a părinților de a renunța la vaccinarea copiilor, cu toate că schemele de vaccinare sunt gratuite.
Motivele cele mai des întâlnite privesc o atitudine de evitare și amânare a vaccinării copiilor, evitând însă asumarea printr-un document de refuz, bariere culturale și religioase, sentimente negative, frica exagerată pentru posibilele reacții adverse și, poate cel mai important flux informațional cu impact intens negativ în mediul online, care promovează mesaje lipsite de consistență științifică și dovezi medicale concludente, răspândind mituri și scenarii privind posibile efecte dezastruoase asupra sănătății celor care acceptă procedurile de vaccinare dezinformând dramatic părinții, bunicii și populația generală.
De asemenea, dr. Macrina Mihai a prezentat raportul de activitate al Compartimentului de supraveghere epidemiologică și control al bolilor transmisibile din cadrul DSP Satu Mare, responsabil de implementarea programelor naționale de sănătate. Programul Național de Imunizare are ca obiectiv prioritar protejarea sănătății populației împotriva principalelor boli care pot fi prevenite prin vaccinare.
Unitățile prin care se derulează programe naționale de sănătate în județul nostru sunt cele 163 cabinete medicale de familie (94 în mediul urban și 69 în mediul rural), cele patru ambulatorii de specialitate integrate în structura spitalelor precum și cele patru unități sanitare cu paturi.
Citeste mai mult