Folclorul este parte importantă a identității culturale bănățene, păstrat cu sfințenie de-a lungul timpului, prin care bănățenii și-au transmis dorul și trăirile. Un astfel de bănățean a fost Achim Nica, marele rapsod al Banatului, care și-a avut rădăcinile „la Obreja într-o grădină”.
Deși plecat în eternitate de 13 ani, Achim Nica nu a fost uitat, dovadă a faptului că, anul acesta, Centrul Județean de Cultură și Artă din Caraș-Severin, în colaborare cu Consiliul Județean Caraș-Severin, Episcopia Caransebeșului și Primăria Obreja, va organiza, în perioada 22-23 mai, prima ediție a Festivalului-concurs național intitulat după numele îndrăgitului cântăreț.
„Am decis, împreună cu colaboratorii noștri, la finalul ediției anterioare, ca acest festival organizat in memoriam Achim Nica să devină concurs național, lucru de bun augur, pentru că s-au înscris foarte mulți tineri talentați, dintre care au fost selectați 18 finaliști, competiția fiind foarte strânsă”, a menționat Dan Mirea, managerul Centrul Județean de Cultură și Artă din Caraș-Severin.
Evenimentul va debuta joi, 22 mai, începând cu ora 11, la Biserica Ortodoxă din Obreja, cu o slujbă de pomenire oficiată de PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, de unde se va merge în alai la casa memorială a lui Achim Nica. În continuarea programului, se va vizita punctul muzeistic dedicat cântărețului, unde vizitatorii îi pot descoperi porturi populare în care a cântat, dar și obiecte personale care au aparținut acestuia.
În aceeași zi, începând cu ora 16:30, pe esplanada parcului central din Obreja sau în căminul cultural se va desfășura concursul național. Seara se va încheia cu un spectacol folcloric de excepție, susținut de ansambluri folclorice din Caraș-Severin și Timiș și cu recitaluri susținute de Ramona Vița, Doriana Talpeș, Ghiță Călțun Brancu, Traian Barbu și Ionela Bădălan și Cristian Ianoșigă.
A doua zi, vineri, 23 mai, evenimentul va începe cu o slujbă de pomenire la mormântul lui Achim Nica, urmând ca, în memoria marelui artist ale cărui rădăcini au fost „la Obreja într-o grădină”, să se desfășoare, începând cu ora 12, un simpozion denumit după renumitul cântec popular, care se va desfășura chiar în grădina-livadă din Obreja a casei în care a locuit cântărețul în ultimii ani de viață.
„În aceeași grădină, cei prezenți vor fi invitați la o masă câmpenească. Bucătarul Marian Popovici va pregăti un prânz cu bucate tradiționale bănățene din Banat. Vom depăna amintiri, vom dezbate viața lui Achim Nica și, în acest timp, iarba va fi cosită de câțiva tineri chiar cu furca lui uica Achim, simpozionul fiind astfel o punte între lumea în care a plecat Achim Nica și incontestabilul tezaur pe care l-a lăsat folclorului bănățean”, a mai adăugat Dan Mirea.
Începând cu ora 16:30, se va desfășura Gala laureaților și premierea câștigătorilor primei ediții a Festivalului-concurs național „Achim Nica”. Din juriul care va evalua prestația fiecărui finalist se numără Remus Vălungan din Timișoara, doctor în muzică și principalul organizator al evenimentelor culturale din județul Timiș, ca președinte al juriului, solista vocală Ramona Vița, Carmen Popovici Dumbravă, Mircea Petruț și Mariana Suciu Neidoni.
Un festival folcloric dedicat unui artist valoros, precum a fost rapsodul Achim Nica, nu se poate încheia altfel decât prin muzica populară mult iubită de acesta, adus în scenă de Ramona Vița, Adrian Stanca, Carmen Popovici Dumbravă și Mariana Suciu Naidoni.
„Îl vom face pe Achim Nica să zâmbească, de acolo, din cer, și să nu regrete nicio clipă că, deși a fost invitat să fie în funcții înalte, nu doar onorifice, fiind invitat să conducă destinele unei instituții de cultură la nivel național, a ales să rămână în sălașul lui, să-și ascute coasa și, de fiecare dată când vine cineva, să-i deschidă ușa de lemn scârțâind, să-l pună la masa lui de lemn și pe scăunelele de lemn și să îi cânte o doină, așa cum a făcut-o până în ultimele clipe de viață. Festivalul-concurs național va rămâne în calendarul nostru de evenimente și,de la an la an, vom încerca să îi dăm nu doar importanța pe care i-am acordat-o în ultimii doi ani, ci să îl transformăm într-un fenomen al Banatului de Munte și un fenomen național”, a spus, în încheiere, managerul Dan Mirea, ca o invitație adresată tuturor la a-l omagia pe Achim Nica nu doar prin cântul bănățean, ci și prin tradiție, amintire și trăire.
Citeste mai mult