A fost înregistrată cea mai scurtă zi din viața noastră
Ziua de 9 iulie a fost un moment extraordinar în istoria planetei noastre, potrivit oamenilor de știință și cronometriștilor. S-a înregistrat cea mai scurtă zi de la apariția măsurării timpului atomic.
Agențiile globale de măsurare a timpului, inclusiv Serviciul Internațional de Rotație a Pământului și Sisteme de Referință, afirmă că pe 9 iulie 2025, Pământul a efectuat o rotație completă cu aproximativ 1,3-1,6 milisecunde mai rapid decât durata standard de 24 de ore, sau aproximativ 86.400 de secunde, stabilind un nou record.
De ce se rotește Pământul mai repede?
Deși ne place să credem că durata unei zile – timpul necesar Pământului pentru a se roti o dată în jurul axei sale – este neschimbată, rotația Pământului poate fi neregulată.
O zi poate fi cu o milisecundă sau chiar doar o fracțiune de milisecundă, mai scurtă sau mai lungă decât durata medie a unei zile.
Oamenii de știință indică faptul că dinamica orbitală a Lunii accelerează subtil rotația Pământului, scrie skyatnightmagazine.com.
„Forța” gravitațională a Lunii, în timp ce orbitează planeta noastră, accelerează efectiv rotația acesteia foarte puțin: suficient pentru a reduce cu o milisecundă.
Și aceasta nu este o anomalie izolată. Se preconizează că vor exista și alte zile subtil mai scurte pe 9 iulie, 22 iulie și 5 august 2025.
Și cercetătorii au urmărit o creștere surprinzătoare a rotațiilor rapide din 2020.
Abaterile de milisecundele, cruciale pentru ceasurile atomice
Abaterile de ordinul milisecundelor pot fi imperceptibile în viața de zi cu zi, dar sunt cruciale pentru ceasurile atomice, sistemele GPS, navigația prin satelit și telecomunicații.
Conform Institutului Național de Standarde și Tehnologie din SUA, secundele suplimentare apar întotdeauna la sfârșitul lunii decembrie sau la sfârșitul lunii iunie, în ultima secundă a zilei după timpul universal coordonat (UTC).
Astfel, timpul trece de la 23:59:59 la 23:59:60 și apoi la 00:00:00 în ziua următoare, adăugând efectiv o secundă suplimentară.
Dacă lucrurile rămân așa, spun oamenii de știință, pentru a menține Timpul Universal Coordonat (UTC) aliniat cu rotația Pământului, este posibil să fie nevoie să implementăm o „secundă intercalară negativă”, scăzând o secundă pentru prima dată în istorie, probabil în jurul anului 2029.
Articolul A fost înregistrată cea mai scurtă zi din viața noastră apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult