7 alimente antiinflamatorii care ar trebui să le consumăm săptămânal. Consumarea săptămânală a acestor șapte articole este secretul unora pentru a rămâne sănătoși.
Inflamația cronică a fost asociată cu o varietate de boli, de la afecțiuni cardiace și cancer, la boli neurodegenerative. O modalitate eficientă de a combate inflamația este prin alimentație. Iată șapte alimente antiinflamatorii care sunt incluse în coșul de cumpărături în fiecare săptămână, conform unui expert:
1. Cafea
Deși a fost un subiect de dezbatere, dovezile actuale sugerează că un consum moderat de cafea are beneficii. Fiind una dintre principalele surse de antioxidanți din dietă, cafeaua luptă împotriva radicalilor liberi care contribuie la inflamația celulară. Cercetările au arătat că persoanele care consumă cafea în mod regulat au niveluri mai scăzute de inflamație și mai puține boli legate de vârstă.
2. Usturoi
Folosit în aproape orice preparat, usturoiul este recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante. Allicina, principalul antioxidant din usturoi, se activează prin zdrobirea sau tăierea cățeilor. Pentru a beneficia la maximum de proprietățile sale, se recomandă zdrobirea usturoiului și lăsarea sa timp de 10 minute înainte de a fi adăugat în mâncare.
3. Ulei de măsline extravirgin
Baza dietei mediteraneene, uleiul de măsline extravirgin este o grăsime sănătoasă bogată în polifenoli, antioxidanți care combat compușii pro-inflamatori din sânge. Pentru a alege un ulei de calitate, verifică data de recoltare și optează pentru o sticlă opacă, care îl protejează de lumină.
4. Nuci
Nucile sunt o gustare excelentă, care combină proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Nucile conțin cei mai mulți antioxidanți dintre toate nucile, în special acidul alfa-linolenic (ALA), un acid gras cunoscut pentru reducerea inflamației și rolul său esențial în prevenirea bolilor cardiovasculare.
5. Iaurt grecesc simplu
Deși unele produse lactate pot fi pro-inflamatorii, produsele fermentate precum chefirul și iaurtul par a fi o excepție. Iaurtul conține probiotice care contribuie la sănătatea florei intestinale, care este esențială pentru imunitate. Iaurtul grecesc, cu consistența sa cremoasă și conținutul ridicat de proteine, este o alegere excelentă.
6. Somon
Peștele gras este o sursă de top de proteine slabe și grăsimi sănătoase antiinflamatorii. Consumul regulat de somon și alte tipuri de pește gras reduce markerii de inflamație. Somonul la conservă este o opțiune la îndemână, ușor de adăugat în salate sau gustări rapide.
7. Ovăz
Cerealele integrale precum ovăzul conțin compuși fenolici cu efecte antiinflamatorii. Un studiu a arătat că un consum regulat de ovăz poate reduce inflamația cronică în doar două săptămâni. Ovăzul este incredibil de versatil, putând fi folosit în micul dejun, granola de casă, smoothie-uri sau produse de patiserie.
Articolul 7 alimente antiinflamatorii pe care ar trebui să le consumăm săptămânal apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult