45 de cazuri de pagube produse de urși și lupi, până acum, în 2025, în județul Brașov, a anunțat vineri Direcția Județeană de Mediu Brașov. Modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele şi/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexexele 1 si 2 la Legea nr. 407 din 9 noiembrie 2006, vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic este reglementată de HG nr. 3/2023.
În cursul anului 2025, până în momentul de față, la nivelul jud. Brașov, s-au înregistrat un număr de 45 cazuri de pagube produse de speciile strict protejate (urs si lup) la animale domestice, si vehicule rutiere (accidente auto în care au fost implicate specii strict protejate).
Exemplare din specia urs au fost responsabile de pagube în 31 de cazuri, iar specia lup în 14 de cazuri de pagubă.
Din analiza datelor înregistrate la Direcția Județeană de Mediu Brașov rezultă faptul că frecvența pagubelor produse de speciile protejate urs șu lup este mai ridicată în zonele: Homorod, Bunești, Jibert, Șinca, Hârseni.
În urma centralizării pagubelor s-a constatat faptul că exemplare din urs și lup au omorât un nr. de 138 ovine, 40 bovine, 1 ecvină și 12 porumbei de rasă.
Dosarele întocmite doar la nivelul județului Brașov în cursul anului 2025, până în momentul de față, însumează un cuantum al pagubelor de 272.071,2 lei.
Tototdată a fost înregistrat 1 dosar de pagubă produs unui vehicul rutier rezultat în urma accidentului auto în care a fost implicată o specie protejată (urs brun). Valoarea pagubelor nu a fost însemnată (doar 6000 lei), însă în acest caz, răspunderea civilă a revenit în baza prevederilor HG nr. 3 din 2023, administratorului drumului, în lipsa indicatoarelor rutiere cu semnificația ATENȚIE ANIMALE.
Direcția Județeană de Mediu Brașov menționează că în urma acțiunilor de evaluare derulate in perioada aprilie-mai 2025 efectivul populațional la specia urs la nivelul județului Brașov era de aproximativ 1568 exemplare, iar la specia lup de 412 exemplare. Aceste date au fost transmise autorității publice centrale pentru protecția mediului.
În baza Legii 242 din 2024 au fost emise 22 autorizatii de mediu pentru derularea actiunilor de preventie în anul 2024 în cazul a 45 de exemplare de urs. Aceste exemplare au fost alocate în baza numeroaselor pagube aduse culturilor agricole, animalelor domestice si vehiculelor rutiere, precum si interesul sănătătii și securității publice (reducerea conflictelor om-urs). Toate cele 45 de exemplare au fost recoltate.
În anul 2025 în baza aceleași legi (242/2024) au fost deja emise, până în momentul de față, 20 autorizatii pentru 43 de exemplare. Numărul de preventie pentru anul 2025 este tot de 45 de exemplare ca și în anul 2024.
În cazul nerecoltării în integralitate până la finele anului 2025 a numărului de prevenție alocat, gestionarii faunei cinegetice sunt pasibili de imputarea pagubelor produse de exemplarele de urs în raza fondurilor cinegetice pe care aceștia le au în gestiune.
În cazul recoltării exemplarelor aprobate pentru prevenție, gestionarii faunei cinegetice au posibilitatea solicitării recoltării exemplarelor de urs, din cele 55 exemplare alocate ca nivel de interventie la nivel național și bineînțeles conform procedurilor legale.
O altă posibilitate de reducere a conflictelor om –urs este aplicarea prevederilor OUG 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, modificată de Legea 197/2022 și legea 242/2024. Prin Legea nr. 197/2022 s-a oferit posibilitatea intervenției și în extravilanul localităților.
Conform art. 4 din OUG 81/2021 intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs se efectuează gradual prin următoarele metode:
a) alungare prin diverse mijloace;
b) tranchilizare şi relocare;
c) extragere prin eutanasiere sau împuşcare.
„Decizia privind alegerea uneia dintre metodele prevăzute mai sus este luată de către conducătorul echipei de intervenţie (primarul sau viceprimarul) si este consemnată în raportul evenimentului”, a declarat Ciprian Băncilă, directorul executiv al Direcției Județene de Mediu Brașov.
Articolul 45 de cazuri de pagube produse de urși și lupi, până acum, în 2025, în județul Brașov apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult