10 școli și colegii din Brașov își vor produce singure energia necesară funcționării. Primăria a lansat licitația pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice pe aceste unități de învățământ, fondurile fiind asigurate, 100%, prin programul european Fondul de Modernizare.
Primăria continuă investițiile în sisteme alternative de producere a energiei, pentru a reduce atât dependența de sistemul centralizat, cât și valoarea facturilor achitate din bugetul local. Una dintre soluțiile pe care municipalitatea le va implementa în următoarele luni este instalarea de sisteme fotovoltaice pe clădirile a 10 unități de învățământ, care să le asigure necesarul de energie electrică.
Zilele trecute primăria a inițiat procedura de achiziție pentru proiectare și execuție a lucrărilor de instalare a acestor panouri, care vor produce 0,628 de MW/lună. Cheltuielile necesare implementării acestui proiect sunt asigurate, 100%, prin programul european Fondul de Modernizare.
Proiectul ,,Sisteme fotovoltaice amplasate pe clădirile publice ale UAT Brașov în scopul producerii energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum” este finanțat prin programul European Fondul de Modernizare, Ministerul Energiei fiind autoritatea națională de implementare și gestionare a fondurilor alocate României prin acest program.
Obiectivul proiectului este obținerea de energie electrică din surse regenerabile, pentru consumul propriu al următoarelor 10 unități educaționale aflate în subordinea municipalității: Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil”; Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă“; Colegiul Național Economic „Andrei Bârseanu“; Colegiul „Nicolae Titulescu“; Colegiul Tehnic de Transporturi Brașov; Colegiul Tehnic „Mircea Cristea“; Școala Profesională Germană „Kronstadt”; Școala Gimnazială Nr. 2 „Diaconu Coresi”; Școala Gimnazială nr. 11 „Ștefan Octavian Iosif”; Școala Generală nr. 19.
Alegerea unităților de învățământ s-a realizat pe baza unor criterii tehnice precum: studii de însorire, o evaluare a potențialului energetic prin sisteme fotovoltaice dedicate clădirilor publice, analiza structurii clădirilor și posibilitatea efectivă de montare de panouri fotovoltaice pe acoperișurile clădirilor.
Durata pentru realizarea documentațiilor tehnice este de maxim 60 de zile, iar pentru instalarea sistemelor de producere a energiei este de 12 luni.
Valoarea estimată a serviciilor de proiectare și execuție lucrări este de 3.010.823,5 de lei, la care se adaugă TVA.
Modalitatea de atribuire este cel mai bun raport calitate-preț, în care propunerea financiară reprezintă 70 de puncte; durata de execuție a lucrărilor alte 10 puncte; garanția acordată montajului – 4 puncte; garanția acordată pentru panourile fotovoltaice – 10 puncte; garanția acordată pentru invertor – 6 puncte.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 18.07.2025.
Articolul 10 școli și colegii din Brașov își vor produce singure energia necesară funcționării apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult